Hopp til innhold

Overveldende ja til tysk redningspakke

Den tyske forbundsdagen har med stor margin sagt ja til den utvidede redningspakken for Hellas.

Angela Merkel

Et stort flertall i det tyske parlamentet sa ja til den utvide redningspakken for Hellas.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Hele 523 representanter for redningspakken i Forbundsdagen i formiddag. 85 stemte imot, mens 3 avsto fra å stemme.

Det var ventet at pakken ville vedtas, men ikke med et så overveldende flertall.

– Det store flertallet i parlamentet viser at Tyskland er dedikert til å forsvare euroen, sier talsperson Hermann Gröhe i Merkels parti CDU.

Merkels egne sa ja

Avstemningen var på forhånd regnet som en viktig målestokk for statsminister Angela Merkel sin autoritet på hjemmebane og innad i egen regjeringskoalisjon.

På forhånd var det nemlig ventet at flere parlamentsmedlemmer i hennes egen regjeringskoalisjon ville stemme imot endringene i redningspakken – også kjent som det midlertidige støttefondet European Financial Stability Facility (EFSF).

Men avstemningen endte med å bli en stor seier for Merkel. Hele 315 av koalisjonens 330 parlamentsmedlemmer sa ja til redningspakken. Det er til sammen 620 seter i parlamentet.

Merkel var dermed ikke avhengig av venstrepartiene i opposisjonen for å få igjennom pakken – noe som ville kunnet svekke regjeringens autoritet.

Men det skjedde ikke uten at partipisken ble svingt med stor kraft. Det ble lagt stort press på å få alle parlamentsmedlemmer i regjeringspartiene til å stemme for.

– I alle mine 40 år i parlamentet har jeg aldri opplevd noe lignende. Dette ble til slutt personlig, sier Wolfgang Bosbach – en av ti CDU-parlamentsmedlemmer som stemte imot pakken.

Frykter flere redningspakker

Tysklands bidrag til redningsfondet øker fra 123 til 211 milliarder euro. Den totale redningspakken er på 440 milliarder euro.

Merkel har forsøkt å overbevise tyske skattebetalere om at deres penger ikke vil bli bortkastet i forsøket på å berge Hellas - men at hun ikke kan garantere det dersom landet går konkurs.

Samtidig frykter kritikere at redningspakken som eurosonelandene nå stemmer over ikke er stor nok - og at nye redningsprosjekter vil måtte sjøsettes.

11 av 17 land har nå sagt ja til redningspakken, mens Estland, Østerrike, Kypros, Malta, Nederland og Slovakia ennå ikke har stemt.

Spesielt i sistnevnte land har debatten om redningspakken gått høyt, og det er stor usikkerhet på om landets nasjonalforsamling vil si ja. Slovakia vil ikke stemme over EFSF-pakken før i desember.

Samtlige land i eurosonen må gjøre det for at pakken skal kunne tre i kraft.