Hopp til innhold

Skjebnedag for Merkel

Børsene er nervøse før den tyske nasjonalforsamlingen stemmer over den greske redningspakken.

Angela Merkel

Tysklands statsminister Angela Merkel er under et voldsomt press før landets nasjonalforsamling skal si ja eller nei til ny redningspakke til Hellas.

Foto: THOMAS PETER / Reuters

Spørsmålet er hva statsminister Angela Merkels egen regjeringsallianse sier til redningspakke nummer to til Hellas – eller om de mener at nok er nok.

Tyskland er den klart største økonomien i EU, og dersom landets folkevalgte ikke ønsker å øke godta endringene i det midlertidige støttefondet European Financial Stability Facility (EFSF), kan det få stygge konsekvenser for hele eurosonen.

Tålmodigheten slutt?

De fleste venter imidlertid at redningspakken går igjennom i Forbundsdagen. Den innebærer at Tysklands bidrag til redningsfondet øker fra 123 til 211 milliarder euro. Men dersom det skjer med en liten margin, er det en indikasjon på at tålmodigheten til tyske politikere er i ferd med å ta slutt.

Forbundsdagen i Tyskland

Forbundsdagens 610 medlemmer tar torsdag stilling til om Tyskland skal godkjenne redningspakke to til Hellas.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Reuters

Dette kan bety at eventuelle senere redningspakker for å berge eurosonen kan bli vanskelig å få gjennomført i Tyskland. Dersom EUs bjellesau mister motivasjonen for å bidra til å redde euroen, kan hele prosjektet falle sammen.

Livet til Merkels regjeringen ligger også i potten her. Gruppeleder for Sosialdemokratene, Thomas Oppermann, spår en rask død for regjeringen dersom Merkel ikke klarer å overtale skeptikerne i koalisjonen til å godkjenne redningspakken.

Merkel må forholde seg til stor motstand mot redningspakken også innad i egen koalisjon. Konsekvensen kan bli at hun trenger hjelp fra opposisjonen for å få redningspakken igjennom - noe som vil være ydmykende for hennes autoritet innad i koalisjonen. Regjeringenskoalisjonen har 330 av 620 representanter, og flere av dem har varslet at de kommer til å stemme nei.

Pengesluk

Internt i regjeringskoalisjonen er det frykt for at kostnadene knyttet til å berge grekerne er fullstendig uoversiktlige. Hvor mye penger Hellas til slutt kommer til å trenge, er vanskelig å forutse. Og populariteten til kansler Angela Merkel øker ikke i hjemlandet jo mer penger hun legger på bordet for å finansiere Hellas sine problemer.

Samtidig er Merkel under et veldig press fra Frankrike og Den europeiske sentralbanken om å få vedtatt redningspakken. Alle 17 eurolandene må si ja til den justerte redningspakken for at den skal kunne tre i kraft. 12 av dem har sagt ja til nå.