Hopp til innhold

Nekter å godta ny Icesave-avtale

Islands president nekter å signere den nye Icesave-avtalen, som Alltinget godtok onsdag. Han vil ha en ny folke­avstemning.

Islands president Olafur Ragnar Grimsson

Islands president Olafur Ragnar Grimsson er enig i at avtalen er bedre enn den forrige, men vil fortsatt høre folkets mening.

Foto: INTS KALNINS / REUTERS

Alltinget godtok torsdag avtalen med 44 mot 16 stemmer og tre avholdende, men president Olafur Ragnar Grimsson vil høre folkets røst.

– Islands innbyggere vil nå få anledning til å stemme over denne nye Icesave-avtalen, sier Grimsson ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Stemte nei sist

Avtalen gjelder tilbakebetaling av penger som Storbritannia og Nederland ga i erstatning til egne borgere etter at nettbanken Icesave gikk konkurs.

Grimsson nektet å godkjenne også den forrige avtalen som Alltinget godkjente, og krevde at den måtte opp til folkeavstemning.

93 prosent av islendingene stemte nei til den forrige avtalen.

Den nye Icesave-avtalen innebærer ifølge NTB at beløpet på nesten 31 milliarder kroner skal betales tilbake over 30 år fra 2016 til 2046.

Skuffet statsminister

Statsminister Johanna Sidurdadottir sier til nyhetsbyrået AFP at hun er dypt skuffet over presidentens avgjørelse.

– Dette er skuffende. Vi hadde forventet at presidenten skulle godta avtalen, sier hun.

Hun viser til at avtalen ble stemt gjennom i parlamentet, og at det er uvanlig at presidenten avviser avtaler på denne måten. Nå tror hun det blir vanskelig å komme videre, om folket stemmer nei.

– Jeg tror ikke det er veldig sannsynlig at Storbritannia og Nederland vil være villige til å sette seg ned og forhandle på ny, sier hun.

Demonstranter på Island ønsker ikke avtalen velkommen

Demonstranter på Island ønsker ikke avtalen velkommen.

Foto: HALLDOR KOLBEINS / Afp