NRK Meny
Normal

Overveldende nei-flertall på Island

Islendingene sier som ventet nei til den omstridte Icesave-avtalen, viser foreløpige resultater fra folkeavstemningen.

Demonstrasjon mot Icesave på Island

Også i dag har motstanderne av Icesave-avtalen demonstrert i hovedstaden Reykjavik.

Foto: Halldor Kolbeins / Scanpix/AFP

Da 32 prosent av stemmene var telt opp, var andelen nei-stemmer 93,1, mens bare 1,6 prosent hadde sagt ja.

- I hovedstaden Reykjavik har 70.000 velgere avvist avtalen, mens bare 300 støtter den, rapporterer NRKs medarbeider i den islandske hovedstaden.

Icesave-avtalen går ut på at Island skal betale om lag 30 milliarder kroner til Nederland og Storbritannia som kompensasjon for tapene de to landene dekket da den islandske nettbanken Icesave gikk over ende høsten 2008.

Presidenten sa nei

Den islandske nasjonalforsamlingen vedtok avtalen, men president Olafur Grimsson nektet å godkjenne vedtaket. Dermed ble avtalen gjenstand for en folkeavstemning, og nå foreligger resultatet. Selv om meningsmålingene lenge har vært entydige, med et klart flertall til motstanderne, ser det ut til at nei-flertallet blir langt høyere enn det som var ventet.

Les: Demonstrerte med kasseroller

Les: - Islands krise kan bli verre

Les: Nytt lavmål for Islands økonomi

De siste dagene og ukene har det vært forhandlinger mellom Island og Nederland og Storbritannia uten at det er oppnådd enighet om tilbakebetalingsbetingelsene.

- En avtale må på plass

Ifølge Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir er det et spørsmål om «liv eller død» for sagaøyas økonomi å få på plass en ny avtale med Nederland og Storbritannia.

Hun beskylder samtidig britene og nederlenderne for å holde Island som «gissel» ved å stille seg i veien for utbetaling av kriselån til Island fra Det internasjonale valutafondet (IMF) før en avtale kommer på plass.

- Meningsløs avstemning

Statsminister Sigurdadóttir kalte på forhånd avstemningen meningsløs, og avga ikke stemme.

I kveld har hun bekreftet nei-flertallet og samtidig gjort det klart at hun ikke kommer til å trekke seg.

- Dette får ingen innvirkning på regjeringens være eller ikke være. Nå må vi arbeide for å få på plass en avtale, sier hun.

Islands finansminister Steingrímur Sigfússon sier han tror en ny avtale vil være i boks «i løpet av de kommende ukene, kanskje tidligere».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt