NRK Meny
Normal

Endrer avtalen med Røkke

Staten og Aker er bitt enige om hvordan fremtidige avtaler mellom dem skal gjennomføres.

Kjell Inge Røkke

Kjell Inge Røkke og Aker vil endre aksjonæravtalen de har med staten i Aker Holding.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Øyvind Eriksen, Akers konsernsjef, og næringsminister Trond Giske innkalte i dag pressen for å fortelle at de var blitt enige om endringer i den omstridte avtalen om felles eierskap i Aker Solution.

Etter bråket mellom Sylvia Brustad og Kjell Inge Røkke i Aker-saken i fjor vår, ble det klart at avtalen i Aker Holding skulle revideres.

Eriksen og Røkke

Konsernsjef Eriksen og næringsminister Giske på pressekonferansen mandag.

Foto: NRK

Staten får vetorett

Denne avtalen er nå underskrevet. Den norske stat får vetorett i Aker Holdning, men bare for transaksjoner over 100 millioner kroner. Informasjonsrutinene er også blitt styrket.

Staten eier i dag 30 prosent av Aker Holdning, mens Aker har 60 prosent.

Endringen kommer bare knappe to uker etter at Kjell Inge Røkke og næringsminister Trond Giske i hemmelighet møttes i Shanghai.

LES: Røkke og Giske skværet opp

Forhenværende næringsminister Sylvia Brustad har tidligere hevdet at den eksisterende aksjonæravtalen har vært god nok, men at den ga rom for ulike fortolkninger.

Eriksen: Tillitsfull dialog med staten

- Det har vært en vedig tillitsfull og konstruktiv dialog, sa konsernsjef Øyvind Eriksen på pressekonferansen i dag om forhandlingene med staten.

- Vi er selvfølgelig glad for at dette kapitlet er avsluttet, men enda viktigere for Aker er den dialog og samarbeidet vi har hatt om hvordan vi skal utvikle Aker Solution i fremtiden, sa Eriksen.

Han forsikret at også Aker var tidlig ute med å ta selvkritikk i denne saken.

- Den fremstår i ettertid som noe unødvendig, sa han

Da hadde næringsminister Trond Giske sagt at forhandlingene hadde hatt høy prioritet.

- Aker-virksomhetenr er veldig viktig industrielt i Norge. Det å få slike situasjoner som vi fikk i fjor, er veldig uheldig sa Giske.

-LES: - En reell generalforsamling

Mistillit mot Brustad

Brustad måtte stå skolerett i Stortinget etter at det ble reist mistillitsforslag mot henne fra opposisjonen etter det de mente var en kritikkverdig håndtering av Aker Solutions-saken.

Bakgrunnen for bråket var at Aker solgte flere selskaper til Aker Solutions uten at regjeringen og staten mente seg tilstrekkelig informert. Kritikerne mente Aker Solutions betalte blodpris, og at Røkke lurte sine medaksjonærer.

LES: - Brustad for passiv i Aker-saken

I forrige uke tok næringsminister Trond Giske selvkritikk på regjeringens vegne for sin opptreden i Aker-saken. Dermed kritiserte han sin partikollega og forgjenger Sylvia Brustad.

Med dagens endring ønsker trolig den nåværende næringsministeren å unngå å komme i en tilsvarende situasjon i fremtiden.