Hopp til innhold

Børsuroen fører til høyere lånerente

Uroen i internasjonal økonomi og børser som stadig faller nedover får nå konsekvenser også her i landet. Norges største bank, DnB Nor, varsler at de vil sette opp lånerenta både for privatkunder og bedrifter.

Bjørn Erik Næss

Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB NOR varsler at de vil sette opp lånerenta for privatbedrifter. Her under en pressekonferansen i Oslo i forbindelse med DnB NORs årsrapport for fjerde kvartal 2010.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Hvor stor renteøkningen for norske kunder kommer til å bli, er avhengig av hvordan situasjonen internasjonalt utvikler seg, men bankene varsler nå at kundene må ta regningen, skriver Dagens Næringsliv.

– Den internasjonale uroen vil over tid slå ut i norsk kunderente. Kostnadene våre vil øke, men hvor stor renteøkningen blir for kundene er umulig å si nå, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB NOR.

Gjeldssituasjonen i Europa har gjort at renten som bankene selv låner penger til i Europa har økt med 0,25 prosent de siste dagene.

Fastsetter styringsrenten onsdag

Får vi den samme renteoppgangen i Norge, må norske bankkunder betale kostnadene.

– Det er en tett sammenheng mellom rentene som er i markedet, og rentene norske bankkunder må betale, bekrefter administrerende direktør i Nordea, Gunn Wærsted.

Onsdag skal Norges Banks hovedstyre fastsette styringsrenten.

Flere eksperter anbefaler Norges Bank å holde igjen på renteøkningen. Styringsrenten er i dag på 2,25 prosent etter at den ble hevet i mai.

– Utviklingen gjør det mindre sannsynlig at Norges Bank hever renten, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til avisen.

Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier man blir sårbar dersom gjelden er høy i forhold til inntekt, og sier at nordmenn må stålsette seg.

Foto: Holm MORTEN / Scanpix

– Vi må stålsette oss

VG skriver i dag at nordmenn er for glade i økonomisk gambling, og at vi regner med at staten ordner opp, ifølge senior porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen.

Finansminister Sigbjørn Johsen tror det finansielle uroen kan bli langvarig, og at nordmenn må ta sine forholdsregler, og vurdere gjeldsopptak mot inntekt.

– Dersom man har for høy gjeld i forhold til inntekten blir man sårbar. Nå er det historisk lave rentenivå. Det er viktig å ta høyde for at renten kan øke. Det er et råd som gjelder uansett, sier Johnsen til VG.

Han mener man få forberede seg på langvarig uro.

– Det er fryktelig vanskelig å spå om fremtiden, men jeg tror at vi må ta med oss at dette er en uro som kan vare ved over tid, og at vi stålsetter oss i forhold til den eventualiteten, sier Johnsen, som peker på at Norge har to viktige utfordringer fremover:

Konkurranseutsatt sektor og hensynet til fremtidige generasjoner.

– Når oljeindustrien blir mindre er det viktig med en fortsatt sterk fastlandsindustri, sier Johnsen.

Nordsjøolje under 100 dollar i Asia

Oslo Børs opplevde årets største fall på første handelsdag etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet.

Statoils aksjeverdi falt med en milliard kroner i timen mandag. Hovedindeksen stupte 5,65 prosent og endte på 344,39 poeng.

Europa forøvrig gikk også i rødt, men i likhet med fredag hadde ingen av de store børsene like stort fall som i Oslo.

At nettopp Oslo er blant de børsene som faller mest, kan skyldes at det norske markedet ofte er mer følsomt for endringer, skriver NTB.

I tillegg dro kraftig fall i oljeprisen også pilene ned i Tollbugata. Nordsjøolje falt med 3,27 dollar til 106,10 dollar fatet.

Tirsdag blir det meldt at olje fra Nordsjøen ble omsatt for under 100 dollar fatet i Asia.

Prisen falt med 3,7 prosent i morgentimene lokal tid. Samtidig falt prisen på amerikansk lettolje med hele 6,4 prosent til 76,1 dollar fatet.

Nordsjøolje av Brent-kvalitet for levering i september ble omsatt for 99,9 dollar fatet.