NRK Meny
Normal

Investorene rømmer Wall Street

Dow Jones-indeksen falt over 600 poeng og 5,5 prosent mandag, etter at USAs kredittverdighet er nedgradert.

New York- børsen
Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

Til tross for at USAs president Barack Obama sa at USA alltid vil være et AAA-land raste Dow Jones-indeksen ved børsslutt.

Dow Jones falt 1,55 prosent til 11.267.05 allerede de 15 første minuttene da indeksen åpnet mandag, en reaksjon på forrige ukes nedgradering av USAs betalingsevne.

Standard & Poor´s nedgraderte USAs kredittverdighet fra toppnivået AAA til AA+.

Det er et mindre fall enn fryktet etter fredagens nedgradering, skriver AFP.

Den bredere S&P 500-indeksen falt 1,76 prosent til 1,178.27, men teknologiindeksen Nasdaq gikk ned 1,89 prosent til 2,484.50, ifølge AFP.

Hovedindeksen i Brasil falt 4,5 prosent

Litt lengre sør, i Brasil, åpnet São Paulo-hovedindeksen med et fall på 4,5 prosent. Det er det største aksjemarkedet i Sør-Amerika.

Bovespa-indeksen falt med over 50 poeng og 4,5 prosent i åpningshandelen mandag etter bred nedgang i Asia og Europa og frykt for nye tap også i USA.

Børsene i Europa har mandag vært preget av store svinginger.

Til tross for at Den europeiske sentralbanken (ECB) lovet at den igjen vil kjøpe statsobligasjoner i gjeldstyngede euroland, var det bred og dyp nedgang som preger de europeiske aksjemarkedene mandag.

Frankfurt, London, Paris, Moskva

De viktigste europeiske indeksene sank mandag flere prosentpoeng, og også Wall Street falt ved børsåpning.

CAC 40-indeksen i Paris hadde ved 15-tiden falt 2,7 prosent til 3.190,7 poeng. I Frankfurt var DAX-indeksen ned nærmere 3 prosent, mens FTSE i London lå mellom 1 og 2 prosentpoengs nedgang. Også RTS-indeksen i Moskva var nede med mer enn 3 prosent på formiddagen.

I Hellas falt børsindeksen i Aten med over 5 prosent på ettermiddagen. Tidligere på dagen reagerte markedene i Italia og Spania med svak oppgang på ECBs forsøk på spre ro.

Gullprisen stiger

Ellers hadde meldingen liten innvirkning, mens de fleste forsøker å finne ut hva nedgraderingen av USAs kredittverdighet egentlig kommer til å bety for verdens finans- og kredittmarkeder.

Samtidig er også gullprisen, som stiger når investorene er på utkikk etter trygge plasseringer, oppe i over 1.700 dollar per unse, noe som ifølge Reuters er ny rekord.