Hopp til innhold

Paven ber for EU-toppmøtet

At man er inne i en økonomisk krise i eurosonen har gått opp for de fleste, også pave Benedikt XVI. Nå ber han til jomfru Maria om at ting skal bli bedre.

Pave Benedikt 16. ber Roma

Pave Benedikt uttrykker stor bekymring for den europeiske økonomien. Her ber han under et arrangement i Roma 8. desember.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Pave Benedikt sa torsdag at Italia og Europa i sin helhet går gjennom «en vanskelig tid».

I en religiøs seremoni i Roma sa pave Benedikt også at han ba jomfru Maria om støtte i «denne tiden som fremfor alt er vanskelig, for Italia, for Europa og for andre deler av verden», ifølge AFP.

Pavens hjertesukk kommer i forbindelse med torsdagens avgjørende EU-møte. I kveld møtes lederne for de 27 EU-landene i Brussel, til det som kalles et «vinn eller forsvinn»-møte.

Temaet for toppmøtet, som startet rundt klokken 20.00 torsdag kveld, er hvordan man skal klare å overvinne den interne uenigheten blant de europeiske landene om hvordan krisen skal håndteres. Møtet er ventet å vare ut i de sene nattetimer.

Mario Draghi

ESB-sjef Mario Draghi satte torsdag ned renta med 0,25 prosent.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Mindre økonomisk vekst

Og det kan være grunn til å tro at pavens bønner er nødvendige. Et annet viktig møte i Frankfurt torsdag, endte som ventet med at Den europeiske sentralbanken (ESB) senker renten med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent, for andre måned på rad .

Etter at rentekuttet ble klart, kom sjefen for ESB, Mario Draghi, med nye, dystre spådommer, spådommer som kan gi grunnlag for flere bønner fra Pave Benedikt.

Draghi opplyste om at Den europeiske sentralbanken senker anslaget over den økonomiske veksten i eurolandene for 2012, fra 1,3 prosent til 0,3 prosent.

På den lyse siden fortalte Draghi også at han spår at veksten kan øke til 1,3 prosent i 2013.

Nicolas Sarkozy Eurokrise

Nicolas Sarkozys uttalelse bidrar ikke til optimisme på børsene.

Foto: Jan-Paul Pelissier / Ap

Børsene ned

Én ting som derimot var mindre lyst torsdag, var de europeiske børsenes reaksjon på nyhetene fra Den europeiske sentralbanken: Kraftig nedgang.

Londons FTSE-100-indeks over store selskaper gikk ned med 1,14 prosent, og endte på 5,483.77 poeng.

I Paris falt CAC-40-indeksen med 2,53 prosent, og endte på 3,095.49 poeng. Også DAX-indeksen i Frankfurt gikk ned med 2 prosent torsdag, og endte på 5,874.44 poeng. I Milan var nedgangen på hele 4,29 prosent, i Madrid på 2,12 prosent.

Angela Merkel

Heller ikke Merkel og Tyskland er uberørt av krisa.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Dommedagsuttalelse

Nedgangen på børsene forklares også med signaler som har kommet fra ulike politikere i forkant av kveldens EU-møte.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kom blant annet med en kommentar, av utenlandske medier allerede omtalt som "apokalyptisk".

– Aldri har euroen vært så nødvendig, og aldri har den vært så truet ... Aldri har risikoen for at Europa eksploderer vært så stor.

Torsdag meldte også The European Banking Authority at Europas banker mangler 114,7 milliarder euro i kapital for å kunne stå imot framtidige finansielle sjokk.

En stor andel av denne økningen skyldes Tyskland, som nå er på vei inn i den økonomiske krisen for fullt. The European Banking Authority mener tyske banker alene må stable på beina 13,1 milliarder euro for å være rustet mot fremtiden.

Nok å bekymre seg over for pave Benedikt XVI altså.