NRK Meny
Normal

Europabanken senker renten

Den europeiske sentralbanken (ESB) senker renten med 0,25 prosentpoeng til 1 prosent. Det bestemte styret på det månedlige møtet i Frankfurt.

Den europeiske sentralbanken (ECB)

Den europeiske sentralbanken i Frankfurt har senket renten med 0,25 prosent.

Foto: MARTIN OESER / AFP

Mario Draghi

Italienske Mario Draghi er sjef for Den europeiske sentralbanken.

Foto: DANIEL ROLAND / Afp

Rentesenkingen var ventet. Det er andre måned på rad at ESB senker renten med 0,25 prosentpoeng. Kuttet er allerede priset inn i markedene.

Etter beslutningen sa banksjefen, Mario Draghi, at banken senker anslaget over den økonomiske veksten i eurolandene i 2012 fra 1,3 prosent til 0,3, men spår at veksten kan øke til 1,3 prosent i 2013.

Samtidig anslår banken at inflasjonen blir høyere enn tidligere antatt, 2,7 prosent i år og 2 prosent neste år.

ESB skal også gjøre et nytt forsøk på å hjelpe hardt pressede banker i eursonen. Draghi sier ESB vil tilby bankene så mye penger de har brukt for i tre år, og lette på enkelte regler for refinansiering.

Han ba også regjeringene i eurosonen om å gjøre sitt ytterste for å gjenopprette tilliten.

Les: Europas sentralbank senker renten

EU-toppmøte i dag

Sentralbanken holdt sitt styremøte i Frankfurt bare noen timer før EUs ledere møtes til krisetoppmøte i Brussel torsdag. Der skal de drøfte innstramminger i eurolandenes budsjettdisiplin.

Det ventes også at ESBs direktør presenterer en ny avtale med Det internasjonale pengefondet (IMF) om å sluse ESB-midler til de gjeldsrammede eurolandene gjennom IMF.

Flere tiltak

Markedet venter også på om han kunngjør at ESB skal øke oppkjøpet av de gjeldsrammede landenes statsobligasjoner for å presse renten de må betale for å låne penger, ned.

Alle tiltakene illustrerer den viktige rollen ESB spiller i forsøket på å begrense krisen som truer eurosonen ESB og de europeiske lederne er under kraftig press for å finne en varig løsning på gjeldskrisen, spesielt etter at Standard & Poor's truet med å nedgradere eurolandenes kredittverdighet.

NTB