Hopp til innhold

OECD øker presset på Tyskland

Statsgjeldkrisen i Europa er nær ved å sende eurolandene ned i en avgrunn av økonomisk tilbakegang og depresjon, mener OECD.

Mario Draghi

OECD mener at ESB-sjef Mario Draghi og den europeiske sentralbanken snarest bør starte seddelpressen og kjøpe statsobligasjoner i store mengder.

Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) mener at statsgjeldkrisen kan få dramatiske konsekvenser for Europeisk velstand og føre til et ras av konkurser.

Tilliten til at medlemslandenes regjeringer skal klare å holde valutasamarbeidet flytende er strukket til det ytterste, skriver OECD i en fersk rapport.

– Krisen i eurosonen utgjør for øyeblikket den viktigste risikoen for verdensøkonomien. En større negativ hendelse vil trolig sende hele OECD-området inn i resesjon, skriver OECD i en uvanlig skarpt formulert prognose for verdensøkonomien.

Et feilsteg nå kan føre USA, Japan og andre industrialiserte land inn i et uhyggelig landskap, forklarer organisasjonen.

OECD mener at Eurosonen allerede er inne i en svak resesjon.

LES OGSÅ: Moody's: – Hele Europa trues av gjeldskrise

LES OGSÅ: – Italia ble tvunget til å betale rekordhøye renter

Mener ESB bør kjøpe store mengder statsobligasjoner

Angela Merkel under et møte i Bergedorfer forum

Tysklands forbundskansler Angela Merkel nekter å godta at ESB trykker penger for å redde kriserammede land, og vil ha endringer i traktaten for å sikre bedre budsjettdisiplin.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

I likhet med mange andre mener også OECD Den europeiske sentralbanken (ESB) må påta seg en større rolle for å løse krisen. Banken bør kjøpe opp statsgjeld i store mengder, mener OECD.

Tidlig i november kuttet ESB styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til dagens nivå på 1,25 prosent. Men OECD mener nå at den europeiske sentralbanken bør senke rentenivået i eurosonen ytterligere.

Problemet for mange euroland er at deres statsgjeldsrenter er tilnærmet frikoblet fra sentralbankens renter. Markedets frykt for at land som Spania og Italia ikke skal greie å betjene egen gjeld sender rentene til himmels.

Problemet med økte statsgjeldrenter er at en allerede blytung gjeld blir enda tyngre å bære, og stadig stadig større andeler av statsfinansene går med til å betjene gjeld.

Effekten blir i praksis dobbelt negativ dersom gjeldsrentene øker samtidig som økonomien krymper.

LES OGSÅ:
Generalstreik lammer Portugal

Presset øker på Angela Merkel og Tyskland

Med sitt forslag om at ESB skal kjøpe store mengder statsgjeld frontkolliderer OECD med Tyskland, som er sterk motstander av at den europeiske sentralbanken skal trykke penger.

Årsaken er at pengetrykking kan skape høy prisvekst, som er bra for land med stor gjeld og dårlig for rike.

I tillegg frykter tyskerne at de hardest rammede landene vil miste insentiver til smertefulle kostnadskutt som må til for å gjenvinne kontrollen over egne økonomier.

Presset på Angela Merkel om å la Den europeiske sentralbanken (ECB) starte seddelpressen for å redde eurosonen øker dermed kraftig.

Tyskland er nå alene i sin motstand.

LES OGSÅ: Vil ha endringer i EU-traktatene

LES OGSÅ: Tyskland truet av eurokrisen: – Fullstendig og komplett katastrofe

Østerrike og Finland er nå blant landene som vil ha ECB på banen for å hindre at fellesvalutaen kollapser.

–Jeg tror vi har sett at dersom det ikke er noen annen utvei, så må vi vurdere å styrke ECBs rolle, sier Finlands finansminister Jutta Urpilainen ifølge AFP.

Dersom ESB kjøper opp massive mengder statsobligasjoner i markedet vil det senke markedsrentene som de kriserammede landene må betale når de skal låne penger i markedet.

I prinsippet er det ingen grenser for hvor mye statsgjeld den europeiske sentralbanken kan kjøpe opp, dersom politikerne vedtar å starte seddelpressen.

Men det store spøkelset, som alle økonomer er livredd, heter ukontrollert inflasjon. Høy prisvekst spiser opp verdien av penger, og reduserer kjøpekraften dersom den ikke kompenseres av tilsvarende vekst i lønningene.

LES OGSÅ: Forventer at BNP fortsetter å krympe