Hopp til innhold

Norgesgruppen: – Ser ut som en løs avtale og et taktisk utspill

Norgesgruppen er lite fornøyd med Rema 1000 og Coops varslede samarbeid. Konserndirektør Per Roskifte mener avtalen er ment å ødelegge for samarbeidet de ønsker å inngå med ICA. For sistnevnte er dette bokstavelig talt snakk om liv og død.

Dagligvarehandel

MISFORNØYD: Bjørn Takle Friis (innfelt t.h.) i ICA og Per Roskifte i Norgesgruppen mener at forbrukerne fortsatt vil nyte godt av konkurransedyktige matpriser dersom de får inngå et samarbeid. Samtidig er de skeptisk til at Rema 1000 og Coop inngår partnerskap.

Foto: Heiko Junge / Scanpix/Norgesgruppen/Coop

Tidligere i dag ble det kjent at dagligvaregigantene Rema 1000 og Coop vil inngå et samarbeid på innkjøpssiden.

I januar ble det kjent at også Norgesgruppen og ICA ønsker å inngå et samarbeid på innkjøp og distribusjon. Den rødgrønne regjeringen sa i utgangspunktet ja til et slikt samarbeid, men Konkurransetilsynet tar etter planen den endelige beslutningen 10. januar neste år.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Spår sin egen død

– Vi har hørt på pressekonferansen til Rema 1000 og Coop og det virker for oss som en løs og kreativ konstellasjon som har til hensikt å sette en stopper for avtalen vi vil gjøre med ICA, sier konserndirektør i Norgesgruppen Per Roskifte til NRK.no.

ICA er heller ikke særlig fornøyd med det varslede samarbeidet mellom Rema 1000 og Coop. Dersom de ikke får gjennom en avtale med Norgesgruppen kan de være nødt til å legge ned hele driften.

– For oss handler det om å overleve. Vi har mye dårligere innkjøpsbetingelser enn konkurrentene våre. I tillegg har vi en tungvint logistikk fordi vi har valgt å opprettholde distriktsbutikkene. Dette er i motsetning til Coop som bygger ned og Rema som aldri har vært interessert i å ha butikker i distriktene, sier kommunikasjonsdirektør i ICA Norge Bjørn Takle Friis til NRK.no.

Slik situasjonen er i dag hevder ICA at de taper flere millioner kroner i uken fordi de har fem prosent dårligere innkjøpsbetingelser enn konkurrentene.

Les også: Nå går Rema 1000 og Coop sammen

Les også: Krever matavtaler stoppes: – Dette kan ikke Norge leve med

Les også: Rema 1000 og Coop: – Dette er ingen utpressing

– Bra for forbrukerne

I likhet med sin makker Roskifte mener Friis at samarbeidsutspillet fra Rema 1000 og Coop bærer preg av taktisk spill.

– Slik vi ser det er dette et åpenbart spill for å legge press på Konkurransetilsynet. De har sagt de vil gjøre alt de kan for å stoppe avtalen mellom ICA og Norgesgruppen, men vi forholder oss til Konkurransetilsynet og regner med de gjennomskuer dette spillet, sier kommunikasjonsdirektør i ICA Norge Bjørn Takle Friis til NRK.no.

Både ICA og Norgesgruppen mener det vil komme forbrukerne til gode dersom de får gjennom samarbeidsavtalen av Konkurransetilsynet.

– Hvis vi får en samarbeidsavtale med Norgesgruppen vil vi bli mye mer konkurransedyktige og kunne presse prisene ned. Det vil komme forbrukerne til gode, sier Takle Friis.

– Vi har ambisjoner om å drive lønnsomt og å ta markedsandeler i et tøft og krevende marked. Vi ønsker å være konkurransedyktige på pris i lavprisbutikker som også er viktig for norske forbrukere, sier Roskifte.

Konkurransetilsynet ønsker å si minst mulig om dagens samarbeidsnyhet mellom Rema 1000 og Coop, eller om den får noen konsekvenser for Norgesgruppen og ICA.

– Først må vi kontakte partene før vi informerer media. Vi ønsker ikke å spekulere i hva som er teoretisk mulig, men vi kommer til å snakke med Norgesgruppen og ICA tidlig neste uke, sier konkurransedirektør Christine Meyer til NRK.