Krever matavtaler stoppes: – Dette kan ikke Norge leve med

Nyheten om en ny gigantkjede i norsk dagligvarebransje blir dårlig mottatt på Stortinget. Flere partier krever at innkjøpsavtalene må stanses.

Coop-butikk.

AVTALER: I januar i år inngikk Norgesgruppen og ICA Norge en innkjøpsavtale. I dag ble det kjent at Rema og Coop har gjort det samme, men de kutter samarbeidet dersom Konkurransetilsynet setter foten ned for konkurrentene.

Foto: Erlend Aas, Aas, Erlend / Scanpix

Fredag ble det kjent at de to dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 inngår et innkjøpssamarbeid. Målet er blant annet å presse Konkurransetilsynet til å si nei til en lignende avtale som Norgesgruppen og ICA Norge inngikk i januar i år.

– Dyrere mat og dårligere utvalg

Øyvind Korsberg

NEGATIV: Frps næringspolitiske talsmann Øyvind Korsberg frykter monopoltilstander i dagligvarebransjen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Knut Storberget

UROLIG: Knut Storberget (Ap) sier to store kjeder ikke vil ikke gavne forbrukerne.

Foto: Arbeiderpartiet
Karin Andersen

MAKTSPREDNING: Karin Andersen (SV) mener regjeringen må ta grep dersom Konkurransetilsynet godtar avtalene mellom aktørene i dagligvarebransjen.

Foto: Stig Weston / SV
Trygve Slagsvold Vedum

UKLOKT: Ifølge tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil landbruket tapet for at dagligvarebransjen blir et «duopol».

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

På Stortinget frykter flere næringspolitikere monopol-lignende tilstander i den norske dagligvarebransjen dersom de to avtalene får grønt lys fra Konkurransetilsynet.

– Jeg synes det vil være uheldig. Det blir nesten et fravær av konkurranse. Det blir en monopolsituasjon med to giganter som deler markedet seg imellom, sier Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg til NRK.no.

Resultatet blir dårligere vareutvalg og høyere priser for forbrukerne, mener han.

– Det vil igjen gi økt grensehandel, og i realiteten blir det svært vanskelig for nye aktører å etablere seg i markedet, sier Korsberg.

Rødgrønn bekymring

Også de rødgrønne partiene ser med uro på utviklingen i dagligvarebransjen.

– Dette representerer en konkurransesituasjon i dagligvarebransjen som vi ikke kan leve med, sier Arbeiderpartiets mat- og landbrukspolitiske talsperson, Knut Storberget, til NRK.no.

– Det er direkte uklokt å bli stående igjen med to store, tunge aktører i norsk dagligvarebransje. Det er skadelig både for forbrukere, for matindustri og for jordbruk, sier Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum.

– Det tegnes nå et bilde der det bare er noen få som skal ha makt over det viktigste vi har, nemlig maten vår. Her blir det samlet altfor mye makt på for få hender, sier SVs Karin Andersen.

Avtalen mellom Rema og Coop har en klausul om at samarbeidet opphører dersom Konkurransetilsynet nekter Norgesgruppen og ICA et tilsvarende samarbeid. Korsberg (Frp) sier at han har stor forståelse for at Rema og Coop nå varsler at også de vil inngå en avtale.

– Det er bra at de gjør det, for man får løftet opp problemstillingen til nye høyder. Jeg mener at Konkurransetilsynet må komme på banen og sette foten ned for begge aktører. Bare på den måten kan man sikre reell konkurranse..

Ber regjeringen si nei uansett

I sommer sa den rødgrønne regjeringen midlertidig ja til avtalen mellom ICA og Norgesgruppen i påvente av at tilsynet skal bestemme seg.

Nå krever både Frp, Sp og SV at Høyre/Frp-regjeringen griper inn dersom tilsynet ender opp med å godta avtalen.

– Da bør regjeringen gjøre en ny vurdering og si nei. Vi kan ikke tillate at forbrukerne sitter igjen med regningen, sier Korsberg (Frp).

Karin Andersen (SV) sier Konkurransetilsynets oppgave er å hindre at enkelte aktører blir for store og får for mye makt.

– Setter de ikke ned foten nå, så må vi gripe inn politisk. Da blir det monopol på salg av matvarer, og det er helt i strid med hvordan vi mener det skal være. Det må være konkurranse på dette feltet, sier hun.

Slagsvold Vedum (Sp) understreker at regjeringen har makt og myndighet til å overprøve Konkurransetilsynet dersom de ønsker det.

– Konsekvensene av å la dette skje, er at forbrukerne og landbruket står igjen som tapere. Det kan vi ikke tillate, sier han.

Høyre: Vi respekterer tilsynets uavhengighet

Knut Storberget vil foreløpig ikke svare på om Ap vil be regjeringen ta grep dersom Konkurransetilsynet godtar innkjøpsavtalene. Han legger imidlertid ikke skjul på hva han mener vil være riktig avgjørelse.

– Jeg vil se vedtakene først, men dette er svært alvorlig. Norge kan ikke leve med en situasjon der det bare er to store aktører som selger matvarer. Det rammer både forbrukerne og de som produserer mat, og det er nettopp dette vi har konkurransetilsynet for, sier han.

Venstre og KrF sier til NRK at de forventer at Konkurransetilsynet tar den ferske avtalen mellom Rema og Coop med i vurderingen når de bestemmer seg for om ICA og Norgesgruppen får samarbeide om innkjøp eller ikke.

– Jeg har forståelse for mottrekket til Rema og Coop, sier Venstres næringspolitiske talsmann Pål Farstad.

– På generelt grunnlag vil jeg si at Venstre er skeptisk til uheldige konkurransehindringer og maktkonsentrasjon, legger han til.

Også KrF mener dagens avtale er et skritt i feil retning fordi den kan føre til dyrere matvarer og mindre variert utvalg. Næringspolitisk talskvinne Line Henriette Hjemdal vil likevel ikke si hva hun mener Konkurransetilsynet bør gjøre med saken.

Line Henriette Hjemdal (KrF)

UHELDIG: KrF viser til at matkjedeutvalget konkluderte med at det er en stor utfordring at markedet kun har fire store aktører. – Klart uheldig at vi nå kan ende om med kun to, sier Hjemdal.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

Monica Mæland

AVVENTER: Næringsminister Monica Mæland (H) sier hun verken kan eller vil uttale seg om saken nå.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det er viktig å understreke at tilsynet har en fri og uavhengig rolle.

Også Frank Bakke-Jensen, som representerer Høyre i Næringskomiteen på Stortinget, mener det blir feil å uttale seg om saken så lenge Konkurransetilsynet fortsatt behandler innkjøpsavtalen mellom Norgesgruppen og ICA.

– Av hensyn til Konkurransetilsynets uavhengighet, synes Høyre det er unaturlig å kommentere saken nå. På generelt grunnlag mener vi at konkurranse er sentralt i en velfungerende markedsøkonomi og nødvendig for å oppnå effektiv ressursbruk, sier han til NRK.no.

Taus næringsminister

Heller ikke næringsminister Monica Mæland (H) ønsker å svare på hva regjeringen eventuelt vil gjøre dersom Konkurransetilsynet godkjenner avtalen mellom Norgesgruppen og ICA.

– Coop og Rema 1000 har knyttet denne saken til avtalen mellom Norgesgruppen og Ica. Avtalen er til behandling i Konkurransetilsynet. Konkurransetilsynets vedtak kan komme til Nærings- og handelsdepartementet som klagesak, derfor verken kan eller vil jeg uttale meg om disse samarbeidsavtalene, skriver hun i en e-post til NRK.

Også Konkurransetilsynet er tilbakeholde med å uttale seg om avtalen mellom Rema og Coop nå.

– Det som er viktig nå, er at vi først kontakter ICA og Norgesgruppen og gir dem vår vurdering av hvordan dette vil påvirke vårt arbeid med deres avtale. Deretter vil vi komme tilbake med vår vurdering, sier leder Christine Meyer til NRK.

– Er det mulig å si ja til den ene og nei til den andre?

– Jeg vil ikke spekulere i hva teoretisk er mulig. Vi vil gi våre vurderinger til ICA og Norgesgruppen om hvordan vi skal jobbe med dette først, sier hun.

Allerede tidlig neste uke vil tilsynet ha et møte med ICA og Norgesgruppen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger