NRK Meny
Normal

Nå går Rema 1000 og Coop sammen

De to dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 inngår innkjøpssamarbeid.

Ole Robert Reitan og Svein Fanebust

Kjedene slår seg sammen dersom Konkurransetilsynet helt eller delvis godkjenner et tilsvarende samarbeid mellom Norgesgruppen og ICA. Dermed kan det gå mot at dagligvaremarkedet i Norge deles mellom to store aktører.

Konkurransetilsynet bestemmer

Konkurransetilsynet skal avgjøre om det godtar et innkjøpssamarbeid mellom Norgesgruppen og ICA i midten av januar 2014.

Dersom Konkurransetilsynet stopper det planlagte samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICA, vil avtalen mellom Rema 1000 og Coop ikke bli iverksatt.

Den omstridte innkjøps- og distribusjonsavtalen mellom NorgesGruppen og ICA ble kjent i begynnelsen av januar i år.

Allerede da gjorde Rema-sjefen det klart at han kom til å kjempe med nebb og klør for å kansellere avtalen.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å stoppe den avtalen. Den vil gi Norgesgruppen kontroll over 50 prosent av markedet og ødelegge konkurransen fullstendig. Det vil gå kraftig utover leverandørene og forbrukerne, sa Ole Robert Reitan til nettavisen E24 i januar.

– Nødvendig for å redde arbeidsplasser

Til NTB sier NorgesGruppen at de har hatt en omfattende dialog med Konkurransetilsynet i hele år.

– Utfallet har vi ingen grunn til å spekulere på, sier konserndirektør Per Roskifte til nyhetsbyrået.

I juli sa den rødgrønne regjeringen midlertidig ja til en felles innkjøpsavtale mellom ICA Norge og NorgesGruppen, men Konkurransetilsynet har siste ord i saken.

Ifølge ICA Norge er avtalen nødvendig for at butikkjeden skal kunne overleve i Norge. I sommer truet selskapet med å legge ned butikker i Nord-Norge dersom avtalen ikke ble en realitet.

– Dette handler om ICA Norges og våre ansattes framtid, og denne avtalen vil være et viktig bidrag i kampen for å snu selskapet, sa administrerende direktør Thorbjørn Theie tidligere i år.