Normal

Rema 1000 og Coop: – Dette er ingen utpressing

Dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 nekter for at de driver ren utpressing når de inngår innkjøpssamarbeid for å blokkere det samme hos konkurrentene.

Rema-sjef Ole Robert Reitan (t.v.) og Coop-sjef Svein Fanebust

Rema-sjef Ole Robert Reitan (t.v.) og Coop-sjef Svein Fanebust under en pressekonferanse med Coop og Rema 1000 på Stratos i Oslo fredag formiddag. Dagligvaregigantene inngår et innkjøpssamarbeid.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Dette har jeg sett for meg siden den dagen ICA og Norgesgruppen sa de forhandlet om et samarbeid. Det virket instinktivt som den eneste logiske løsningen fordi innkjøpsfordelen deres vil bli så stor at vi ikke ville kunne konkurrere, sa Ole Robert Reitan i Rema 1000 da dagligvarekjedene Coop og Rema 1000 lanserte sine planer om innkjøpssamarbeid.

Direkte svar på konkurrentsamarbeid

Bakgrunnen for ønsket om å slå sammen innkjøpene, er at de to andre gigantene i norsk matvaremarked, Norgesgruppen og ICA, tidligere har sagt at de skal inngå en lignende avtale.

Denne skal behandles av Konkurransetilsynet i midten av januar i 2014.

Hva sier dere til dem som sier dette er en ren utpressing for å blokkere avtalen mellom ICA og Norgesgruppen?

Dette er ingen utpressing men en realitet. Vi har ikke andre våpen i skuffen for å sikre vår egen butikk, sa Reitan.

Coop og Rema 1000 sa dette er den eneste logiske måten å svare på en helt eller delvis godkjennelse i samarbeidet mellom Norgesgruppen og ICA.

Hvis begge avtalene blir godkjent av tilsynet, kan det gå mot at dagligvaremarkedet i Norge deles mellom to store aktører.

– Norgesgruppens og ICAs betingelser og fordeler vil øke hvis de får gjennomføre avtalen. Noen kommer til å måtte betale regningen, og vi føler at det kommer til å bli oss. Da vil vi heller lage en 50/50-situasjon som sikrer også våre innkjøpsbetingelser bedre, sa Reitan.

Dropper avtalen hvis motparten gjør det samme

Avtalen mellom de to gigantene Rema 1000 og Coop trådte i kraft allerede mandag 9. desember. Selskapet Core, som skal drive innkjøpene for de to selskapene, er opprettet.

Se hele pressekonferansen der Coop og Rema 1000 redegjør for en avtale om et nytt innkjøpssamarbeid mellom de to dagligvareaktørene.

Se hele pressekonferansen der Coop og Rema 1000 redegjør for en avtale om et nytt innkjøpssamarbeid mellom de to dagligvareaktørene.

Allerede 10. desember var de to partene hos Konkurransetilsynet for å få godkjent sin avtale.

– Vi har også en termineringsklausul i avtalen. Det går ut på at avtalen annuleres dersom Konkurransetilsynet finner at avtalen mellom Norgesgruppen og ICA ikke kan gjennomføres. Ved en delvis godkjenning vil vi sammen gjøre tilpassninger som svarer på dette, sier administrerende direktør Svein Fanebust i COOP Norge Handel.