Hopp til innhold

- Ingen skam å være hjemme fra jobb

Fra 3.kvartal 2008 til 3.kvartal 2009 økte det samlede sykefraværet med 11 prosent. - Men det må ikke bli slik at folk unnskylder at de får sykepenger, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg på NHOs årskonferanse

- Den kraftige økningen i sykefraværet skyldes ikke at norske arbeidstakere har fått dårligere moral, sier Stoltenberg.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

På NHOs årskonferanse i Oslo torsdag er det sosialøkonomen Jens Stoltenberg som snakker til en Opera smekkfull av 1394 næringslivsledere, politikere og andre inviterte.

I tillegg til kronprinsparet og en rekke politikere, er alt som kan krype og gå av toppfolk i næringslivet er til stede på årskonferansen som i år har fått tittelen "smartere vekst."

Statsministeren var invitert til å holde et 20 minutters foredrag med arbeidstittelen "Snipp, snapp snute, er finanskrisen ute?".

I sitt foredrag sa Jens Stoltenberg at finanskrisen ikke er over, men at den har endret karakter og blitt annerledes. Den store trusselen for fremtidig vekst er en økende arbeidsledighet og at mange land nå har større statsgjeld enn de kan håndtere, mener statsministeren.

Men det Jens Stoltenberg var mest opptatt med å få frem, var at folk har rett til å være hjemme når de er syke, og ikke skal unnskylde seg når de er hjemme fra jobb på grunn av sykdom.

LES: - Sykefraværet skader ikke norsk økonomi

LES: – Professoren ser bare en flik av virkeligheten

- Sykelønnen skal ikke svekkes
Helge Lund

Statoils konsernsjef Helge Lund er ikke enig i at Jens Stoltenberg er for snill når han sier at ingen skal skamme seg for å være hjemme.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå var økningen i det samlede sykefraværet fra 3.kvartal 2008 til 3.kvartal 2009 på 11 prosent, noe som tilsvarer 160 000 tapte årsverk for samfunnet.

- Men dette betyr ikke at norske arbeidstakere har fått 11 prosent dårligere moral, sier Stoltenberg, som mener at en del av forklaringen på økningen er den høye yrkesdeltakelsen i Norge.

LES: Frp: - Arbeidsmoralen er for dårlig

LES: Siv Jensen provoserer LO

- Viktig at man tør å ta dialogen

Statoils konsernsjef Helge Lund mener at det høye sykefraværet er en utfordring både for statsfinansene og for norsk arbeidsliv. Likevel vil han ikke si at statsminister Jens Stoltenberg er for snill når han sier at ingen skal skamme seg for å være hjemme.

- Det er viktig at man tør å ta dialogen og det oppfatter jeg at han inviterer partene i arbeidslivet til, sier Lund til NRK.

Statoilsjefen mener at man kontinuerlig må arbeide med å få redusert sykefraværet, og at hvilke tiltak som virker best vil variere fra bransje til branje.

LES: – Slutt på full lønn under sykdom

LES: – Fortsatt godvenn med Jens