Hopp til innhold

– Professoren ser bare en flik av virkeligheten

Regjeringen, Arbeiderpartiet og NHO refser professor i trygdemedisin.

Helga Pedersen

UENIG MED PROFESSOREN: Parlamentarisk leder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet er lite fornøyd med uttalelsene til professor Dag Bruusgaard fra Universitetet i Oslo.

Foto: NRK

Professor i trygdemedisin ved Universitetet i Oslo, Dag Bruusgaard, gikk torsdag ut i NRK med påstanden om at sykefraværet ikke skader norsk økonomi.

Les også: - Sykefraværet skader ikke norsk økonomi
Les også: - Sykefraværet har ikke økt
Les også: Frp: - Arbeidsmoralen er for dårlig
Les også: Gir NAV skylda

Han irriterer seg kraftig over at både regjeringen og opposisjonspolitikere fremstiller sykefraværet som et stort problem.

– Det er feil. Enkelt og greit, sier Brusgaard om påstandene, og legger til:

– Det er ikke noen krisesituasjon med behov for krisetiltak.

Nå får professoren kjeft av både regjering, Arbeiderpartiet og Næringslivets Hovedorganisasjon.

Ser bare fikenbladet

– Han ser bare en liten flik av virkeligheten, og jeg synes han bagatelliserer og forenkler noe som er i ferd med å bli et samfunnsproblem, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen.

Hun sier Bruusgaard helt overser både konsekvensene for enkeltmennesket som er sykemeldt, arbeidstakerbehovet i samfunnet og at pengene som i dag brukes på sykefravær kunne vært brukt på barnehager, helse og til å styrke norsk skole.

Og hun får støtte av NHO-leder John G. Bernander.

– Du må nesten være professoral teoretiker for å komme med en slik påstand. I min bok er det slik at både for land, folk og for bedrifter så er ett tapt dagsverk ett tapt dagsverk, sier Bernander.

– For høyt

Også statsminister Jens Stoltenberg lar seg provosere av Bruusgaards uttalelser.

– Jeg er uenig med Bruusgaard. Jeg mener at når alle organisasjonene, både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, og regjeringen gjennom mange år har jobbet for å redusere sykefraværet, så er det fordi vi alle er enige i at det er for høyt, sier Stoltenberg.

AKTUELT NÅ