Siv Jensen provoserer LO

Roar Flåthen blir provosert av Siv Jensen sine beskyldninger om at nordmenn skulker.

LO-leder Roar Flåthen
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Jeg blir provosert fordi jeg mener vi i Norge har veldig høy arbeidsmoral, sier Flåthen som mener Frp-lederen har et helt feil utgangspunkt når hun nå fokuserer på dårlig arbeidsmoral før arbeidet med å få ned sykefraværet begynner.

Mener nordmenn skulker

– Jeg tror vi alle kjenner noen som har tatt ut en tredagers sykemelding, uten å være skikkelig syk fordi det er behagelig å ligge under dynen, selv om man egentlig er helt frisk og kan gå på jobb, sa Siv Jensen til NRK i dag. Og dette får LO-lederen til å reagere.

– Hvis den generaliseringen som hun legger opp til hadde vært riktig, så hadde hun hatt et poeng, men det er det vi mener er feil fokus og at vi nå skal sette alt ansvar for sykefraværet på arbeidstakerne, sier Flåthen og får støtte av AUF.

– Siv Jensen skylder på ”skulking” som årsak til sykefraværet. FRP må slutte med denne mistenkeliggjøringa av folk flest. Folk flest vil arbeide, og gjør det hvis de kan, sier Martin Henriksen.

Gir legene skylda

Jensen mener mye av problemet ligger i at legene for lett skriver ut sykemeldinger, men Henriksen peker på at korttidssykefraværet bare utgjør en sjette del av det totale sykefraværet.

– Beregninger gjort av NAV og SSB som viser at korttidssykefraværet kun utgjør en sjettedel av det totale sykefraværet, sier Henriksen.

Også Norsk Arbeidsmandsforbund er opprørt over Frp-lederens innlegg i sykedebatten.

– Jeg blir opprørt når jeg hører Fremskrittspartiets leder Siv Jensen sitte på sitt behagelige kontor i Stortinget og oppfordrer norske arbeidstakere til å slutte med å skulke jobben og at norsk arbeidsmoral er for dårlig, sier forbundsleder Erna Hagensen, som peker på at dette er et mye mer sammensatt problem.

Handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon HSH på sin side mener Nav-reformen er årsaken til at sykefraværet er blitt så høyt i Norge.

Peker på Nav

Før Nav-reformen fikk arbeidslivet mye bedre hjelp fra det offentlige til å få ned sykefraværet, mener HSH.

– For fire år siden bisto Navs arbeidslivssentre små og mellomstore bedrifter på en veldig god måte. De var kreative og løsningsorienterte og kunne blant annet lete opp bedrifter i nærområdet som man kunne samarbeide med eller omplassere en sykmeldt til. Dette fungerer ikke lenger, sier HSH-direktør Vibeke Hammer Madsen til Dagsavisen .

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) ønsker ikke å kommentere saken nå. I neste uke må hun møte til høring i Stortinget om problemene i Nav. På programmet står blant annet drøfting av tiltak som skal få sykefraværet ned.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger