Hopp til innhold

- Iran-finansierte terrorister står bak vold

- Gjennom 30 år har Iran trent, bevæpnet, finansiert og huset disse folkene, sier norskiranske Mazyar Keshvari om araberne som ifølge demonstrantene slår og skyter på dem i Irans gater.

Mazyar Keshvari

Mazyar Keshvari kom til Norge som 6-7 åring fra Iran.

Foto: Faramarz Hashemi/Creative Commons Innfelt foto: Kristine Grue Langset/NRK

Keshvari sitter i bystyret for Oslo Frp. Han er født i Iran, men har bodd i Norge siden han var 6-7 år gammel.

Lojale støttespillere

- Iran er en stor finansieringskilde for blant annet Hizbollah, Islamsk hellig krig og Taliban, sier Keshvari.

Nå når Irans regime trenger hjelp, kommer de tilbake. Iran har mange lojale støttespillere.

Mazyar Keshvari

- Gjennom 30 år har de trent, bevæpnet, finansiert og huset disse folkene som nå går rundt i gatene i Teheran og angriper demonstrantene, sier han.

- Demonstrantene jeg har snakket med sier dette. De kan se det på utseende deres og det faktum at de snakker arabisk og ikke farsi eller persisk, sier Keshvari.

Han aner ikke hvor mange de er, men tror at stadig flere blir rekruttert. Det var demonstranter i Teheran som først rapporterte om de arabisk-talende brutale styrkene.

Irans befolkning sier sin mening valgresultatet. Bildet er fra en demonstrasjon på lørdag.

Irans befolkning sier sin mening om valgresultatet. Bildet er fra en demonstrasjon på lørdag.

Foto: Ben Curtis / AP

- Nå er styrkene spredt seg til flere store byer i Iran. Men jeg mener dette er et tegn på svakhet at Irans myndigheter må hente styrker utenfra, sier Keshwari.

Han presiserer at også regimets egne soldater og politistyrker står bak volden i Iran.

- Trenes som soldater

- Iranere jeg har kontakt med forteller at de sivile som går til angrep på demonstranter, ikke er iranere men folk fra palestina som er i Iran for å få trening som soldater, forteller kvinnen som er politisk flyktning fra Iran, men som vil være anonym av hensyn til familien i Iran.

- Jeg snakker med familien min, men de tør nesten ikke snakke på telefonen. Situasjonen i Iran er forferdelig nå, sier hun.

- Jeg hevder ingen ting, men jeg har kilder i Iran som forteller meg dette. I går ringte jeg til BBCs persiske redaksjon og de sa de hadde hørt det samme fra flere andre, sier hun.

- Er det en spor av sannhet i dette, bør verden få vite det. Det jeg hører er at unge palestinere blir rekruttert og får opplæring i Iran. Så tar de med seg erfaringen tilbake til de palestinske områdene, sier hun.

De palestinske soldatene er mer brutale. De er lettere å gi ordre for de har ingen historisk eller følelsmessig forbindelse til det iranske folket.

Politisk flyktning fra Iran

For dem er dette hellig krig, og Iran og Ahmadinejad er et viktig land for ekstreme muslimer over hele verden, sier hun.

Lignet Star Wars-krigere

NRKs utsending, Sidsel Wold, foran den enorme demoen i Teheran FØR rapporteringsforbudet.

NRKs utsending, Sidsel Wold, foran den store demonstrasjonen i Teheran før rapporteringsforbudet.

Foto: NRK

Denne forestillingen deles av iranere som NRKs korrespondent i Midtøsten, Sidsel Wold, snakket med i helga. I Søndagsavisa på P2 sist helg rapporterte hun fra stemningen i gatene idet demonstrantene ble angrepet.

- Opprørspoliti ikledd lær og visir rykket frem i store grupper på motorsykler mot demonstranter. De lignet Star Wars-krigere, sier Wold.

- Disse politistyrkene er uvanlig brutale. Vi vet ikke hvor de er trenet eller hvor de kommer fra. Vi tror noen er fra arabiske land, fordi iranere kan ikke oppføre seg sånn mot egne borgere, sa en mann som rømte unna uroen sammen med Wold.

- 5000 ekstra

- I et område utenfor Teheran, Karaj har disse styrkene sin base. Det har talt rundt 2000 til nå, men i det siste har styrken blitt forsterket med 5000. Det har jeg fra kilder, sier kommentator og journalist i kulturavdelingen i NRK, Arezo Naghavian.

- Styrken er nesten som fremmedlegionen. Myndighetene bruker dem fordi de ikke ønsker å bli utsatt for et komplott. De er redde at de milit'ære styrkene skal gå over til å støtte folket, sier Naghavian.

SISTE NYTT

Siste nytt