Hopp til innhold
I Erdorf har gatene blitt til elver.
Foto: Harald Tittel / AP

Uvær og flom i Europa

Oppsummert

Over 200 mennesker har omkommet og mange er savnet etter at uvær har ført til store nedbørsmengder og oversvømmelser i Tyskland og flere andre land i sentrale deler av Europa. Tyske meteorologer har gitt ekstremværet navnet «Bernd».

 • Tyskland: «århundrets regnvær»

  Ekstremregnet som rammet Tyskland i midten av juli hadde historiske proporsjoner, og vil bli omtalt som «århundrets regnvær» i historiebøker, sier det tyske meteorologiske instituttet DWD.

  13. og 14. juli falt det over 100 liter regn per kvadratmeter i et område mellom Köln-bukta og Eifel-regionen. Ved en værstasjon nær Köln ble det målt 162,4 liter nedbør per kvadratmeter.

  Flommen i dette området beskrives av DWD som den verste naturkatastrofen som har rammet Tyskland siden nordsjøflommen i Nord-Tyskland i 1962.

 • Jordskred og flom i Nord-Italia

  Kraftig regnvær førte til jordskred og oversvømmelser i flere regioner i Nord-Italia. Bilder fra området viser at flomvannet har ført med seg trær, steiner og gjørme som har ødelagt veier og trengt inn i hus. I regionen Lombardia er det erklært unntakstilstand i flere provinser, inkludert Varese, Como og Lecco.

  Ødelagte biler, jordskred og oversvømmelse i Laglio i Como i Italia
  Foto: Claudio Furlan / AP / NTB
 • Belgia starter flometterforskning

  Påtalemyndigheten i Belgia har startet en etterforskning av de dødelige flommene som herjet i flere byer og tok livet av 37 personer.

  Påtalemyndighetens kontor i Liege opplyser onsdag at en dommer i byen skal lede etterforskningen for å se om det er grunnlag for å sikte noen for uaktsomt drap på grunn av manglende vedlikehold eller forbehold, melder NTB.

 • Ny flaum i Belgia

  Belgia er igjen ramma av kraftige flaumar laurdag, berre kring ei veke etter uvêret i Mellom-Europa som har tatt livet av over 200 personar. Fleire gater i Dinant i Namur er flødd over av kraftig regn, melder De Standaard. Minst 25 bilar er tatt av vatnet, som er omtrent 1,5 meter djupt.

 • Journalist smurte seg inn med leire

  En journalist i den tyske TV-kanalen RTL smurte seg inn med leire før hun rapporterte direkte fra et flomrammet område denne uka. Nå er hun tatt av skjermen. – For meg som journalist skulle dette aldri ha skjedd. Men som menneske, som føler med alle de berørte og deres lidelser, skjedde det likevel. Jeg ber om tilgivelse, skriver 39 år gamle Susanna Ohlen på Instagram.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no