Hopp til innhold
I Erdorf har gatene blitt til elver.
Foto: Harald Tittel / AP

Uvær og flom i Europa

Oppsummert

Over 200 mennesker har omkommet og mange er savnet etter at uvær har ført til store nedbørsmengder og oversvømmelser i Tyskland og flere andre land i sentrale deler av Europa. Tyske meteorologer har gitt ekstremværet navnet «Bernd».

 • Flomkatastrofe i flere europeiske land

  Uvær i Sentral-Europa har ført til flomrekorder og seks dødsfall. Slovenia, Østerrike og Kroatia er hardest rammet.

  I Slovenia er oversvømmelse de verste på over 30 år. Statsminister Robert Golab regner med at vannmassene har ført til skader for over 5,5 milliarder kroner, og de ber EU og Nato om hjelp.

  Mandag kunngjorde Tysklands statsminister Olav Scholz at de kommer Slovenia til unnsetning med hjelpemannskaper og nær 8 millioner kroner i nødhjelp.

  – Vi ser med forferdelse på den fryktelige flomkatastrofen i Slovenia og Østerrike. Våre tanker går til ofrene, pårørende og alle som har mistet hjemmene sine.

  Seks personer er døde som følge av uværet, inkludert to som ble truffet av lynet på fjelltur.

  Elvene Sava, Drava og Mura har gått over sine bredder, og i Slovenia rapporteres det om hundrevis av jordras. I både Slovenia, Østerrike og Kroatia er det imidlertid ventet at uværet skal avta de kommende dagene. (NTB)

  Flom i Slovenia. Et område i Ravne, nordøst for Ljubljana i Slovenia 4. august 2023. Kraftig regnværet forårsaket flom og jordskred i deler av landet.
  Foto: Gregor Ravnjak / AP
 • Fem personar omkomne etter storm i Austerrike

  Fem personar har omkome, inkludert eit barn, i Austerrike etter kraftig storm. Det opplyser landets myndigheiter til nyheitsbyrået AP.

  Kraftige stormar har herja Sentral- og Sør-Europa den siste veka. Tidlgeare denne veka kosta det kraftige vêret menneskeliv i både Italia og på den franske øya Korsika.

  Minst tolv menneske har omkome under stormar i Sør-Europa den siste veka, skriv BBC. Dei fleste dødsfalla er skylda tre som har velta.

 • Tyskland: «århundrets regnvær»

  Ekstremregnet som rammet Tyskland i midten av juli hadde historiske proporsjoner, og vil bli omtalt som «århundrets regnvær» i historiebøker, sier det tyske meteorologiske instituttet DWD.

  13. og 14. juli falt det over 100 liter regn per kvadratmeter i et område mellom Köln-bukta og Eifel-regionen. Ved en værstasjon nær Köln ble det målt 162,4 liter nedbør per kvadratmeter.

  Flommen i dette området beskrives av DWD som den verste naturkatastrofen som har rammet Tyskland siden nordsjøflommen i Nord-Tyskland i 1962.

 • Jordskred og flom i Nord-Italia

  Kraftig regnvær førte til jordskred og oversvømmelser i flere regioner i Nord-Italia. Bilder fra området viser at flomvannet har ført med seg trær, steiner og gjørme som har ødelagt veier og trengt inn i hus. I regionen Lombardia er det erklært unntakstilstand i flere provinser, inkludert Varese, Como og Lecco.

  Ødelagte biler, jordskred og oversvømmelse i Laglio i Como i Italia
  Foto: Claudio Furlan / AP / NTB
 • Belgia starter flometterforskning

  Påtalemyndigheten i Belgia har startet en etterforskning av de dødelige flommene som herjet i flere byer og tok livet av 37 personer.

  Påtalemyndighetens kontor i Liege opplyser onsdag at en dommer i byen skal lede etterforskningen for å se om det er grunnlag for å sikte noen for uaktsomt drap på grunn av manglende vedlikehold eller forbehold, melder NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no