Hopp til innhold

Utenriksministeren om første dag av COP28: – Svært glad

Utanriksminister Espen Barth Eide er på plass som en del av den norske delegasjonen under klimatoppmøtet i Dubai.

Han er svært glad for utfallet av første dag, da det ble opprett et skade og tap fond.

– Det har aldri skjedd før at man har tatt en så viktig beslutning på aller første dag, så det var en usedvanlig god start på dette møtet, sier han.

Eide sier det tjener det emiratiske presidentskap til ære, at de klarte å samle så mange land om en slik «pangstart» på møtet.

– Det er viktig for det jeg driver med, for det er mye lettere å få fremgang på utslippsreduksjoner når man har begynt med å svare på det mange land i sør spør om, sier Eide.

Så det som kunne blitt en stor verkebyll er ryddet unna?

– Ja, jeg tror at alternativet til å ta det tidlig hadde vært at dette hadde blitt holdt som et slags gissel i løpet av hele møtet, svarer Eide.

– De store vestlige industrilandene og de mest sårbare utsatte landene, er jo sammen om at det store spørsmålet her er å ta tak i fossilindustrien.

Han forklarer at en rekke land «i midten» har vært mindre entusiastiske på det, så de har da brukt mangel på penger fra de rike i nord «som en slags unnskyldning» for ikke å gjøre noe.

– Så det å ta vekk mye av det argumentet gjør at vi nå kan starte med blanke ark på de spørsmålene som gjør at vi virkelig stopper klodens oppvarming, sier Eide.

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide
Foto: NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no