Hopp til innhold

USA og Finland har signert forsvarsavtale

Finland og USA undertegnet mandag en forsvarsavtale som blant annet vil gi amerikanske styrker tilgang til 15 militærbaser i Finland.

Finlands forsvarsminister Antti Häkkänen signerte avtalen mandag i Washington sammen med USAs utenriksminister Antony Blinken.

Avtalen formaliserer tettere bånd med USA, inkludert felles trening av styrker og militært samarbeid, i tråd med Finlands medlemskap i Nato. Amerikanske styrker vil også få tilgang til 15 militærbaser i Finland.

– Vi forventer ikke at USA skal ta seg av forsvaret av Finland. Vi fortsetter å investere i forsvaret vårt og deler byrden i og utenfor vårt område, sa Häkkänen.

USA inngikk tidligere i desember en lignende avtale med Sverige.

Häkkänen signerte avtalen dagen etter at Russland advarte om at Finlands inntreden i Nato i april skaper problemer med Russland.

– Da Vesten dro Finland inn i Nato, var alle tvister vi hadde med dem for lengst løst. Det var ingen problemer, men det blir det nå, sa han i et TV-intervju søndag.

Han sa samtidig at Russland vil opprette et militærdistrikt i Leningrad ved grensen til Finland og sende militærenheter dit.

Finland stengte nylig grensen til Russland. Finske myndigheter mener russiske myndigheter bevisst sluser store mengder migranter inn over grensen, noe landet anser som en form for hybridkrig. Russland avviser påstandene.

(NTB)

Blinken US Finland
Foto: Susan Walsh / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no