Hopp til innhold

Turkmenistan

  • Turkmenistans president utnevner faren som «nasjonal leder»

    Turkmenistans president har utnevnt sin far til å lede det nyskapte Folkerådet og gitt ham en symbolsk tittel.

    Serdar Berdymukhamedov oppnevner dermed også mannen som var hans forgjenger, Gurbanguly Berdymukhamedov. TV-bilder viste at ordren fikk stående applaus fra alle de 2.000 medlemmene av det rådgivende organet.

    Berdymukhamedov den yngre, som overtok jobben i mars 2022, undertegnet også en lov som ga faren tittelen «nasjonal leder for det turkmenske folk».

    Gurbanguly Berdymukhamedov var tidligere leder for Folkerådet, det øverste kammeret i nasjonalforsamlingen, som han skapte i 2021.

    Leder for Turkmenistans Folkeråd Gurbanguly Berdymukhamedov
    Foto: Dmitry Astakhov / AP
  • Bekrefter valgseier for presidentens sønn

    Som ventet ble det bekreftet at Serdar Berdymukhamedov vant lørdagens presidentvalg i Turkmenistan. Han er sønn av president Gurbanguly Berdymukhamedov.

    Det tok lengre tid enn ventet å telle stemmene, men den yngre Berdymukhamedov ble tirsdag godkjent som vinner av landets valgmyndigheter med 72,97 prosent av stemmene.

    40 år gamle Serdar overtar dermed etter Gurbanguly, som har sittet som president siden 2006. Det gassrike landet er blant de mest autoritære regimene i verden, og de fleste av hans motstandere i valget skal ha vært statsansatte. (NTB)

  • Annonserer snarleg presidentval i Turkmenistan

    Valkommisjonen i Turkmenistan annonserte eit tidleg presidentval den 12. mars etter at autokraten Gurbanguly Berdymukhamedov sa at han var klar til å trå ut av posisjonen sin, melder nyheitsbyrået AFP. Berdymukhamedov ventar at sonen hans skal overta posisjonen.

  • Vil stenge «porten til helvete»

    Det store, brennende krateret i Turkmenistan, ofte omtalt som «porten til helvete», skal stenges, har president Gurbangulij Berdymukhamedov bestemt.

    Berdymukhamedov vil slukke flammene av helse- og miljømessige årsaker, samt som del av innsatsen med å eksportere mer gass, skriver BBC.(NTB)

    Det store, brennende krateret i Turkmenistan, ofte omtalt som «porten til helvete», skal slukkes, har president Gurbangulij Berdymukhamedov bestemt. Fenomenet er et av landets mest populære turistattraksjoner.
    Foto: Alexander Vershinin / AP
  • Gjer sonen til visestatsminister

    Presidenten i Turkmenistan, Gurbangulij Berdymukhamedov, har forfremma sonen Serdar til posten som visestatsminister. Forfremminga vert rekna som fyrste steg i retning av å gjere sonen til sin etterfølgar, skriv NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no