Hopp til innhold
Redd Ullevål sykehus, demonstrasjon
Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Sykehusplanene i Oslo

Oppsummert

Styret i Helse Sør-Øst har vedtatt å legge ned Ullevål sykehus, å bygge et nytt, stort region- og lokalsykehus på Gaustad og å bygge et nytt lokalsykehus på Aker. Alle fagforeninger på OUS og sju av ti partier i Oslos bystyre er imot planene.

  • Redd Ullevål sykehus tapte ankesak i lagmannsretten – vil anke til Høyesterett

    Organisasjonen har gått til sak mot staten fordi den mener at den som forening har en «rettslig interesse» som gjør at den kan fremme sak i rettssystemet mot to statlige reguleringsplaner som legger til rette for byggingen av nytt Oslo universitetssykehus.

    Nå har foreningen tapt både i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett. Uten at de vil gi opp av den grunn.

    – Det var en overraskende kjennelse. Den hadde vi ikke ventet, men vi mener vi har en god sak, og har mulighet til å vinne fram om vi anker til Høyesterett, sier leder Lene Haug i Redd Ullevål sykehus.

    (NTB)

    Lene Haug
    Foto: Fouad Acharki / NRK
  • Ber om endring: – Tar fra de minste

    – Her er er det jo på en måte en modell som tar fra de minste for å gi til de største, sier SVs stortingsrepresentant Marian Hussein.

    Som NRK omtalte tirsdag sliter Oslo universitetssykehus (Ous) med å spare nok penger til å bygge nye sykehus.

    Det kan gå utover andre byggeprosjekter i regionen.

    For helseforetak må selv spare til både lån for å bygge og renter. Hussein mener modellen fører til at store prosjekter «kannibaliserer» ressurser. For når du trenger så mye penger til enkeltprosjekter, blir andre ting satt på vent.

    – Distrikt- og lokalsykehusene må betale prisen for de investeringene som trengs i de store sykehusene, sier hun.

    Helst vil partiet endre modellen. Men det krever lovendring, som tar tid.

    Hussein påpeker likevel at mye kan gjøres også innenfor dagens modell.

    Sykehusutvalget regjeringa satte ned har foreslått blant annet lavere egenkapital og lavere renter.

    Regjeringa bør nå høre på sitt eget utvalg, mener Hussein.

    – Vi politikere peker ofte på helseministeren. Men finansministeren kan også sørge for at Helse Sør-Øst har en bærekraftig økonomi.

    Marian A. Hussein (SV)
    Foto: Tom Balgaard/NRK / Tom Balgaard/NRK
  • Fakkeltog for norske sykehus rundt Stortinget

    Hundrevis av aksjonister som kjemper for å bevare sykehus over hele landet, gikk tirsdag kveld i fakkeltog rundt Stortinget.

    Representanter for helsepersonell, pasientforeninger og sykehusaksjoner ber Stortinget stoppe byggeprosjekter i Oslo i statsbudsjettet for 2024.

    Flere steder er mange bekymret over helsevesenet og sykehusenes fremtid. Nye sykehusprosjekt i Oslo skaper blant annet frykt for at pengebruken vil gå utover helsevesenet i resten av landet.

    Gruppen Redd Ullevål sykehus ber Stortinget verne om Ullevål sykehus i statsbudsjettet. Bakgrunnen er at styret i Helse sør-øst har vedtatt å legge ned sykehuset og isteden bygge et nytt, stort region- og lokalsykehus på Gaustad og et nytt lokalsykehus på Aker.

    I Helse Nord har store investeringer til nye sykehusbygg vist seg å være lite lønnsomme, i tillegg til at regionen sliter med å rekruttere faste ansatte.

    Det var på forhånd ventet at mer enn 1000 mennesker ville stille i fakkeltoget. Psykiateren Randi Rosenqvist var blant dem som møtte opp i fakkeltoget. Det var også Jan Bøhler, fylkesstyremedlem i Oslo Senterparti.

    Fakkeltog for norske sykehus utenfor Stortinget
    Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK
  • Sykehus-søksmål avvist – blir anket

    Søksmålet der Folkeaksjonen Redd Ullevål sykehus saksøker staten er avvist av Oslo tingrett.

    Aksjonen mener at reguleringsplanene for de nye sykehusene på Gaustad og Aker er ugyldige, blant annet på grunn av manglende miljøutredning.

    Sykehusene på Gaustad og Aker skal erstatte Ullevål, som da blir lagt ned.

    Redd Ullevål sykehus tok ut søksmål mot staten ved Kommunal- og distriktsdepartementet i mars. Da hadde de samlet inn nærmere en million kroner til rettssaken.

    Nå er det klart at Oslo tingrett avviser å behandle saken.

    De begrunner det med at formålet til folkeaksjonen er å bevare Ullevål sykehus, ikke å ivareta miljø- og naturinteresser andre steder.

    – Retten har konkludert med at Redd Ullevål sykehus ikke har rettslig interesse i å reise dette søksmålet, og at det dermed skal avvises, heter det i kjennelsen.

    Leder for folkeaksjonen, Lene Haug, sier at saken blir anket til lagmannsretten og at det er feil faktum som ligger til grunn for kjennelsen i tingretten.

    Denne uka har fem aktivister fra Redd Ullevål sykehus selv vært i retten som saksøkt. Årsaken er at de har nektet å betale en bot på 11.000 kroner hver for å hindre byggearbeidet på Rikshospitalet.

    Redd Ullevål sykehus aksjonerer utenfor Ullevål
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Kvinne må møte i retten etter sykehusaksjon

    En kvinne i 70-årene må møte i retten etter at hun i mai var med på å aksjonere mot rivearbeidene på Rikshospitalet.

    Aksjonistene etterkom ikke pålegget de fikk om å forlate byggeplassen da de 15. mai forsøkte å stanse rivearbeidene på fløyen E3 på Rikshospitalet, skriver Avisa Oslo.

    Organisasjonene Redd Ullevål sykehus og Oslo pasientforening aksjonerte fordi de mente rivingen var i strid med pasientrettighetsloven og barns rettigheter.

    En av aksjonistene, en kvinne i 70-årene, har nektet å vedta en bot på 11.000 kroner. Dermed havner saken i Oslo tingrett. Fordi saken dermed må behandles i tingretten, varsler politiet at de vil øke boten til 13.000 kroner.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no