Hopp til innhold

Sverige forlenger restriksjonene i to uker

Sosialminister Lena Hallengren begrunner forlengelsen med at antallet koronapasienter øker i landet, i tillegg til en stor smitteøkning.

– Restriksjonene forlenges i to uker. Om alt flyter og tilstandene tillater det, vil restriksjonene avvikles etter det, sier Hallengren på pressekonferansen.

Direktør i Sveriges svar på folkehelseinstituttet sier flere kommer til å kunne vaksinere seg i løpet av de to ukene med restriksjoner, noe som minsker risikoen for sykdom og alvorlig død.

Hun vurderer at de fleste koronarestriksjonene i landet kan oppheves 9. februar, men at noen vil vedvare for å beskytte eldre og risikogrupper etter det.

Hun sier at smittespredningen aldri har vært så høy som den er nå i Sverige. Den siste uken var det registrert 270 000 smittede, og mørketallene er store, ifølge direktøren.

– Vi regner med at en halv million mennesker kan bli syke per uke, sier Karin Tegmark Wisell, direktøren i folkehelsemyndighetene.

Sverige velger ikke å følge etter Danmark og løse opp restriksjonene. Det begrunner de med at det er fordi Danmark ligger noen uker foran dem, og er i en ulik fase.

Det vil bli gjort nye vurderinger i slutten av neste uke.

Press conference on new restrictions to curb the spread of the coronavirus disease (COVID-19), in Stockholm
Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no