Hopp til innhold

SV sier nei til jordbruksavtalen

Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet må henvende seg til høyresiden for å få flertall for årets jordbruksavtale. Det er klart etter at Storingets næringskomité onsdag avga innstilling uten flertall.

Regjeringens foretrukne budsjettpartner SV mener avtalen er for svak på flere punkter og hevder den dessuten bryter med regjeringsplattformen.

– Dette kunne de løst på en smidig måte, ved å være med på forslag som vi mener framover vil styrke selvforsyningen, gjøre noe med den uheldige konsentrasjonen av melkekvoter og redusere import av innsatsfaktorer på for, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til NRK.

Senterpartiets Wilfred Nordlund sier SVs beslutning om å stemme imot jordbruksavtalen ikke er dramatisk, all den tid Høyre, KrF, Venstre og MDG har varslet at de subsidiært vil stemme for når saken skal behandles i stortingssalen 15. juni.

Å stemme subsidiært betyr at partiene først stemmer for egne forslag, selv om disse ikke får flertall, men siden bidrar til å gi et annet forslag flertall.

Høye priser, blant annet på strøm og kunstgjødsel, bidro til et rekordhøyt jordbruksoppgjør på 10,9 milliarder kroner i år.

SVs Torgeir Knag Fylkesnes og Rødts Geir Jørgensen vil ikke stemme for jordbruksavtalen.
Foto: Mats Rønning / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no