Hopp til innhold
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Holodomor-minnesmerkeog museum i Kyiv i Ukraina.
Foto: Javad Parsa / NTB

Sultkatastrofen «holodomor»

Oppsummert

Den store hungersnøden i Ukraina, holodomor, i 1932-33 ble utløst av Stalins tvangskollektivisering av landbruket i det gamle Sovjetunionen og kostet flere millioner menneskeliv. 17 land i verden har anerkjent sultkatastrofen som folkemord.

 • Vil at Norge skal anerkjenne holodomor

  I desember anerkjente Lyngdal og Farsund sultkatastrofen holodomor i Ukraina i 1932 som folkemord. Nå vil Ukrainas ambassadør ha Stortinget til å følge etter.

  – Det er en sterk parallell mellom dagens krig og holodomor i 1932–1933. Vi vil gi ofrene fred, sier ambassadør Lilija Hontsjarevytsj til NTB.

  Holodomor er det ukrainske navnet på sultkatastrofen. (NTB)

  Lilija Hontsjarevytsj, som er fungerende ambassadør fra Ukraina,
  Foto: Hanna Johre / NTB
 • EU-parlamentet: Sultkatastrofen i Ukraina var folkemord

  EU-parlamentet vedtok torsdag en resolusjon som sier at sultkatastrofen i Ukraina under Stalin i 30-årene var folkemord.

  I resolusjonsteksten heter det at sultkatastrofen i 1932–33 som ukrainerne kaller holodomor, var et direkte resultat av sovjetregimets politikk og folkemord mot det ukrainske folk.

  Resolusjonen ble vedtatt noen dager etter at 90-årsdagen for katastrofen ble markert i Ukraina, og mens russiske styrker bomber Ukraina i en krig som legger mye av landet i grus.

  Avstemningen vil med stor sikkerhet utløse raseri i Russland, der mange er engasjert i å rehabilitere Stalin under regimet til Vladimir Putin.

  Ukraina ser på sultkatastrofen som et overlagt folkemord med formål å utrydde den ukrainske bondestanden. Under den tvungne kollektiviseringen av landbruket ble korn og annen mat konfiskert, mens befolkningen måtte sulte.

  Russland avviser den ukrainske versjonen og setter sulten i sammenheng med andre sultkatastrofer som herjet i Russland og Sentral-Asia på den tiden. (NTB)

 • Tyskland anerkjenner «holodomor» som folkemord

  Tysklands nasjonalforsamling har vedtatt en resolusjon som kaller hungersnøden i Ukraina under Stalin på 30-årene (holodomor), for folkemord.

  Resolusjonsforslaget ble lagt fram i Forbundsdagen av de tre partiene i forbundskansler Olaf Scholz' regjeringskoalisjon – Sosialdemokratene SPD, De Grønne og FDP, samt kristeligdemokratene CDU/CSU.

  Samtlige partier fordømte hungersnøden som Stalin anklages for å ha vært ansvarlig for, men to partier – ytre høyre-partiet AfD og venstrepartiet Die Linke, avsto fra å stemme for resolusjonen som ble vedtatt ved håndsopprekning.

  I resolusjonen slås det fast at hungersnøden ikke var resultat av feilslåtte avlinger, men at den politiske ledelsen under Stalin var ansvarlig.

  Minst 3 millioner mennesker døde under hungersnøden, og noen mener dødstallet var langt høyere.

  Uansett ligger hungersnøden, som ukrainerne kaller holodomor, bak en rotfestet bitterhet mot Russland i Ukraina. 17 andre land i verden har anerkjent hungerkatastrofen som folkemord. (NTB-NRK).

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no