Hopp til innhold

Solberg: – Regjeringens lakseskatt er ubrukbar

– Vi mener den modellen regjeringen har hatt på høring, er ubrukbar, sa Høyre-leder Erna Solberg da hun møtte pressen i dag, i forkant av partiets landsmøte til helgen. Det er ventet at regjeringen om kort tid kommer til å legge fram sitt forslag til en ny skatt på havbruk, en grunnrenteskatt. Skatten er innført fra 1. januar i år og anslås å gi inntil 4 milliarder kroner i inntekt til budsjettet.

– Vi vet jo ikke hva regjeringen kommer med. Men det er ingenting som tyder på at de per dags dato kommer til komme med noe som reparerer på de utfordringene vi har sett, i stor nok grad.

Hun viser til at regjeringen blant annet har avvist næringens eget forslag om å lage en lakseskatt etter færøysk modell, «en variant av den produksjonsavgiften vi har i dag, men som er mer avhengig av prisnivået». Et foreløpig forslag fra regjeringen ble lagt fram i fjor høst.

– Basert på det de hadde på høring, er det ingen grunn til at Høyre skal gå inn for det. Det var et dårlig forslag, det skaper bare mer jobb for advokater og konsulenter og alle de som skal bryte opp og dele, sier Solberg. En rekke av Høyres fylkeslag krever i forkant av helgens landsmøte at partiet sier klart nei til regjeringens grunnrenteskatt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no