Hopp til innhold
Snødeponi ved Maridalsvannet
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Snørydding

Oppsummert

Bymiljøetaten har fått over 10.000 klager på manglende eller dårlig brøyting i vinter. Oslo kommune tror brøyteregningen blir over 50 millioner kroner større enn et normalår.

  • Ulovlig snødumping i Drammenselva – stor fare for forurensing, skriver Statsforvalteren

    Statsforvalteren i Oslo og Viken har sendt ut et pålegg om stans av dumping av snø i Drammenselva. Årsaken er at det kan ha en negativ påvirkning på miljøet.

    Pålegget er sendt til sendt til selskapet Dpend Eiendom, som har hatt ansvaret for å brøyte en eiendom i byen, skriver Drammens Tidende.

    Avisa har vært i kontakt med eiendomssjef i Dpend, Marius Vilhelmshaugen, som bekrefter at de har mottatt pålegget fra Statsforvalteren.

    – Praksisen har dessverre fortsatt ved ekstremt snøfall som nå. Da er lagring av snø en stor driftsulempe for våre leietakere og videre da for oss. En utilsiktet glipp fra vår side, men like fullt vårt ansvar, skriver Vilhelmshaugen i en tekstmelding til DT.

    Statsforvalteren påpeker i pålegget at Drammenselva og Drammensfjorden er et av de mest artsrike fiskeområdene i Norge, med over 42 fiskearter.

    Det er derfor av nasjonal betydning å bevare fjordbassenget og de nedre deler av Drammenselva som beite-, reproduksjons- og oppvekstområde for fisk, skriver Statsforvalteren. (NTB)

  • Stanser dumping av snø i Drammenselva

    Statsforvalteren i Oslo og Viken stanser dumping av snø i Drammenselva. I en pressemelding understrekes det at all dumping av snø kan ha negativ påvirkning på miljøet.

    I sitt vedtak skriver Statsforvalteren at «Snø som samles opp i urbane strøk er ofte forurenset av miljøgifter, partikler, mikroplast, sand, grus, salt og søppel. Dersom snøen er deponert eller dumpet i et sårbart område kan det ha negativ påvirkning på miljøet.»

    «Det er stor fare for forurensning og forsøpling ved dumping eller deponering av snø i eller langs sjø og vassdrag og all dumping av snø i vassdrag og sjø kan ha negativ påvirkning på miljøet» heter det i vedtaket.

  • Snøen i Oslo er forurenset

    Prøver av snø fra Oslo havn i 2020 og 2021 viser at snøen inneholder betydelig mengder partikler, olje og metaller.

    – Funnene er bekymringsfulle. Snøen er forurenset selv på Rådhusplassen med bare syklende og gående, men mest forurensning finnes i nærheten av veier med høy trafikk som E18 på Filipstad. Det kan tyde på at snøen forurenses av byluften før den lander på kaia, opplyser styreleder i Oslo Havn, Marthe Scharning Lund.

    Derfor skal ikke Oslo Havn lenger tippe snø i sjøen.

    Men det kan by på problemer ved store snøfall. Da har ikke snølekteren tilstrekkelig kapasitet til å ta imot havna og byens snø.

  • Fjerner snølagre i Oslo

    Oslo kommune lover å fjerne de midlertidige snølagrene rundt i byen før påske og frakte snøen til snøsmeltelekteren Terje. Fylkesmannen er glad kommunen fjerner forurenset snø, men mener det er uheldig hvis ren snø blir kjørt lange veier til snøsmelteanlegget.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no