NRK Meny
DNA-lab på Folkehelseinstituttet
Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Regler for DNA-bevis

Oppsummert

Utvidelsen av politiets DNA-registert går tregt, selv etter at terskelen for å innhente DNA fra mistenkte og ofre ble senket. Samtidig sliter Kripos som har ansvaret for registrene, med å overholde kravene til lovlig lagringstid.

 • Ber politiet bevare DNA-bevis

  DNA-prøvane som bidrog til å dømma Monika Sviglinskajas drapsmann til 18 års forvaring, skulle ha vore kasta. Jusprofessor Asbjørn Strandbakken meiner saka er eit stjerneeksempel på at dagens regelverk er farleg for rettstryggleiken.

 • DNA-profiler lagret ulovlig

  Mange tusen norske DNA-profiler er fremdeles lagret ulovlig, og nå ber Kripos Folkehelseinstituttet om hjelp til å slette alle profilene, melder Aftenposten. Mange er vitner og offer i krimsaker.

 • Treg DNA-registrering av kriminelle

  Registreringen av DNA-profiler fra forbrytere går tregt selv om politiet kan registrere flere enn før, skriver Bergens Tidende. På et år har 800 flere DNA-profiler blitt lagt inn i identitetsregistret, mens riksadvokaten hadde ventet 4000–5000 flere.

 • DNA-laboratorium ikke i bruk

  Lang ventetid på DNA-analyser er et stort problem for politiet, som trenger det for å oppklare saker.

  Lang ventetid på DNA-analyser er et stort problem for politiet, som trenger det for å oppklare saker.
Lang ventetid på DNA-analyser er et stort problem for politiet, som trenger det for å oppklare saker.
Ventetiden på DNA-analyser er for lang og fører til at kriminalsaker blir henlagt. Det sier lederen for politijuristene. Folkehelseinstituttet som utfører analysene skylder på dårlig kommunikasjon mellom dem og politiet.
Hege Salomon gjest i Dagsrevyen, hvor hun snakker om utvidet DNA-register for å gjøre det enklere for politiet blant annet i voldtektssaker.
Politiet tar nå langt flere DNA-prøver enn før, og registrerer DNA også for mindre alvorlige lovbrudd. De har nå gjenopptatt etterforskningen av overfallsvoldtekter som skjedde så langt tilbake som for 13 år siden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no