Hopp til innhold

Redd indiske varianter vil spre seg

Ikke på noen dag under hele pandemien har det i noe land i verden blitt meldt om så mange smittede som i India det siste døgnet. Der er det registrert over 350.000 nye tilfeller, og nær 3000 dødsfall bare i dag.

– Dette skyldes mutasjoner vi har sett tidligere, men det nye er at man nå ser mutasjoner i samme virusvariant, så man får flere av de bekymringsfulle mutasjonene i en og samme stamme, sier molekylærbiolog, Sigrid Bratlie til NRK.

Bratlie sier at det ikke bare er mutasjonene som har skyld i smitteøkningen. At India lettet på tiltak da pilene pekte rett vei, kan også ha skyld i at landet har mistet kontroll. Hun sier at vi kan oppleve lignende situasjon som i India ellers i verden, om variantene får spre seg videre.

– Gitt at vaksiner kan ha mindre effekt mot variantene her, så er det også naturlig å tenke at smitten vil øke her. Det betyr i så fall at tiltakene må opprettholdes, sier Bratlie.

En kvinne som har fått drypp sitter i en bil utenfor sykehuset.

Koronasyke kjøres fra sykehus til sykehus i jakt på oksygen

Indiske sykehus er tomme for oksygen og senger. I hovedstaden dør noen av korona hvert fjerde minutt, og oksygentanker selges på svartebørsen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no