Hopp til innhold
Båt
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Promillegrense på sjøen

Oppsummert

Promillegrensen på sjøen er I dag 0,8 for førere av fritidsbåt. Halvparten av dem i fritidsbåt som mistet livet i fjor, var ruspåvirket.

 • 6 av 10 ønsker lågare promillegrense

  I ei spørjeundersøking for Tryg Forsikring svarer 62 prosent at dei vil ha lågare promillegrense til sjøs. Dagens promillegrense er på 0,8 men fleire meiner ho kan senkast til 0,2 promille, altså det same som bil.

  Dei fem siste åra har det omkomme 137 personar i ulykker med fritidsbåtar. Av desse var 35 prosent påverka av alkohol eller andre rusmiddel.

 • Vil senke promillegrense for båt

  Halvparten av dem i fritidsbåt som mistet livet i fjor, var ruspåvirket. Båtsesongen er på topp og MA Rusfri Trafikk vil senke promillegrensen for dem som fører fritidsbåter.

  I dag er grensen 0,8 og organisasjonen vil ha grensen ned til 0,2. Målet er at dette skal bli siste sommer med lovlig høy promille for dem som fører fritidsbåter.

 • Færre døde på sjøen i fjor

  I fjor døde 20 personer i fritidsbåtulykker i Norge, mens snittet de siste ti årene har vært 29. Nedgangen kom til tross for at sommeren i fjor ble kalt tidenes båtsommer. Selv om tallet på omkomne gikk ned, hadde halvparten av dem promille over 0,8.

 • Bøter i båter

  Flere båtførere har fått bot det siste døgnet. Fredag var politiet i Oslofjorden og på Øyeren. 18 av 26 kontrollerte på innsjøen ble bøtelagt, skriver Romerikes Blad. Politiet kontrollerer fart, promille og bruk av redningsvest på sjøen for tida.

  Sommertemperaturer i Oslo
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
 • Held fast på promillegrense i båt

  Stortinget stemte mot eit forslag om å redusere promillegrensa til sjøs på tysdag. Regjeringa hevdar at ei endring ikkje vil gi færre ulykker til sjøs. Uforståeleg, meiner MA – Rusfri Trafikk. Åtte personar døydde grunna ruskøyring til sjøs i 2019.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no