Hopp til innhold

«Mystisk mørke» undersøkes i Sverige

Det var uvanlig mørkt sør i Sverige tirsdag morgen, og det var ikke bare høstmørket.

Mørkt i Stockholm

Meteorologene ble satt i full sving for å finne ut hva som forårsaket det uvanlige mørket over Stockholm tirsdag morgen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

«Er det dommedag ute? Hvorfor er det så mørkt?» var en av mange meldinger i sosiale medier i dag tidlig.

En time etter soloppgang var det nesten nattemørkt i Stockholm.

Tabloidavisene Aftonbladet og Expressen gikk på med ekstrasendinger om «det mystiske fenomenet».

– Jeg har forstått at det har vært en greie. Det vi har nå er såpass kompakte skyer at sola ikke kan lyse gjennom, sier meteorolog Anna Belking ved Sveriges meteorologiske institutt til Expressen.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

London-effekt

Foreca-meteorolog Ian Engblom sier til Aftonbladet at Stockholm kan ha opplevd noe av det samme som London gjorde mandag, da himmelen ble gul som følge av orkanen «Ophelia».

– Vi tror dette er akkurat det samme som skjedde i Storbritannia. Det er partikler fra brannene sør i Europa og det tette skylaget som gjør himmelen mørkere, sier han.

Det er imidlertid ikke sikkert at det er «Ophelia» som er grunnen.

– Vil holder på med å undersøke hva det skyldes. Det er ikke veldig vanlig at brannrøyk beveger seg så langt, men det hender, sier Engholm.

Han understreker at det ikke er noen grunn til bekymring, men sier det kan bli mørkere igjen utover dagen.

– Dette er jo ikke kjempeuvanlig. Hadde det vært desember, hadde nok ingen tenkt på det, sier Daniel Fredriksson ved værinstituttet Storm.

Gul himmel i London

Himmelen ble gul i London mandag ettermiddag. Her fra Canary Wharf.

Foto: Tom Jacobs / Reuters

Undersøker mystiske smell og røyklukt på SAS-fly

Politiet i Uppsala sier samtidig at de har blitt nedringt av folk som har fortalt om mystiske smell i morgentimene.

Smellene skal ha fått vinduer til å riste, og politiet har henvendt seg til meteorologer og en seismolog for å finne ut om det har en naturlig forklaring.

– Vi har vært i kontakt med flere eksperter, og de er uenige om hva som kan ha skjedd. Meteorologisk institutt sier det har vært mye aske i lufta. Det finnes teorier om at det dreier seg om et naturfenomen. Lyn er mest nærliggende, sier politiets talsmann Daniel Wikdahl til Expressen.

Ifølge Expressen kan også et SAS-fly ha blitt rammet av værfenomenet.

Flyet, som skulle fra Malmö til Stockholm tirsdag morgen, gjennomførte en såkalt beredskapslanding på Arlanda etter meldinger om røyklukt i cockpit.

– Besetningen slo alarm om røyk i cockpit i 8.30-tiden, da de fløy gjennom et område nord for Arlanda. Men teknikere har gått gjennom flyet etterpå, og de fant ingen spor etter brann. Jeg vet at samme fenomen inntraff i Storbritannia i går, sier pressesjef Fredrik Henriksson i SAS.

Mandag måtte fem fly lande på Heathrow i London etter meldinger om røyklukt like etter avgang, skriver Evening Standard.

SISTE NYTT

Siste nytt