Hopp til innhold
Pleiepenger
Foto: NRK

Pleiepenge-ordningen

Oppsummert

Den nye pleiepengeordningen som innføres 1. oktober, åpner for at 8000 flere familier med syke barn kan få pleiepengar, men ordningen får en tidsavgrensing på fem år. Ordningen skal gjøre det enklere å kombinere pleie og yrkesdeltagelse.

  • Flere pleier dødssyke slektninger

    Antall yrkesaktive som mottar pleiepenger for å pleie sine nærmeste ved livets slutt, er femdoblet på åtte år. Flertallet pleier egne foreldre, viser tall fra Nav. Det er nå rundt 1000 yrkesaktive i året som benytter seg av ordningen med pleiepenger.

  • Varsler oppgjør om pleiepenger

    Endringene i pleiepengeordningen som et stortingsflertall vil ha, kan koste inntil ni milliarder kroner, mener Frp. Tallet avvises som helt feil av SV. Ordningen med pleiepenger gjør det mulig for foreldre å være hjemme for å pleie langtidssyke barn.

  • Vil fjerne pleiepengefrist

    Begrensningen på 5 år med pleiepenger til familier med alvorlig syke barn, blir opphevet, hvis KrF slutter seg til et forslag fra de rødgrønne på Stortinget. Tidsgrensa på 5 år ble innført av regjeringen 1. oktober i år.

  • Vil se på pleiepenger på ny

    Flere partier åpner for å se på endringene i ordningen med pleiepenger for familier med pleietrengende barn på nytt. SV vil foreslå at foreldre skal kunne få pleierpenger lengre. Senterpartiet er villig til å se på endringene på ny.

  • Solberg slår tilbake mot SV-kritikk

    Statsminister Erna Solberg sier at dobbelt så mange foreldre med langtidssykebarn får pleiepenger nå, sammenlignet med antallet under den rødgrønne regjeringen. – Mange av de priorteringene vi gjør gir bedre tjenester, sier Solberg.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no