Hopp til innhold

Pakistan og Afghanistan

Oppsummert

1,4 millionar afghanarar er offisielt registrert som flyktningar i Pakistan, men det er truleg minst ein million fleire som oppheld seg der. FN fryktar at auka spenbning skal føre til at fleire blir returnerte.

 • Minst 30 drept ved den pakistansk-afghanske grensen

  Sju pakistanske soldater og 23 militsmedlemmer er drept i flere sammenstøt langs grensen mellom Pakistan og Afghanistan, ifølge Pakistans militære styrker.

  Den første skuddvekslingen skjedde i utkanten av Peshawar nordvest i Pakistan. Seks opprørere og to pakistanske offiserer ble drept, ifølge hæren.

  Den andre skuddvekslingen skjedde under en militæroperasjon i Tank-distriktet. Der ble ti opprørere drept, ifølge hæren.

  I en tredje hendelse, i Khyber-distriktet, mistet fem soldater og sju militsmedlemmer livet.

  Militæret er sparsom med opplysninger om hendelsene, men ifølge tidligere meldinger har den pakistanske hæren begynt å angripe medlemmer av pakistanske Taliban, som de siste årene har omgruppert seg nordvest i Pakistan.

  (NTB)

 • Nesten 140 døde etter kraftig uvær i Afghanistan og Pakistan

  Dødstallet etter uværet i Afghanistan og Pakistan har steget til minst 137 personer de siste dagene, og det er fortsatt ventet mer regn.

  Minst 67 mennesker er døde i Pakistan, ifølge landets katastrofebyrå, som sier det har vært unormalt mye nedbør for sesongen.

  Afghanistan er også rammet. Rundt 70 mennesker har omkommet og 56 er skadd som følge av kraftig regn og flom over hele landet.

  I tillegg er 2627 hus skadd, opplyser landets krisebyrå.

 • Taliban: Åtte drept i angrep i Afghanistan

  Åtte mennesker ble drept, deriblant tre barn, mandag i pakistanske luftangrep i grenseområdene øst i Afghanistan, ifølge en talsmann for Taliban-regjeringen. Det melder AFP.

  Angrepet skjedde i Khost- og Paktika-provinsene natt til mandag lokal tid, ifølge Taliban.

 • Over 20 soldater drept i selvmordsangrep i Pakistan

  Minst 23 soldater ble drept i et selvmordsangrep på en militærbase i Pakistan, opplyser det pakistanske militæret.

  Angrepet skjedde natt til tirsdag da en bil lastet med sprengstoff forsøkte å ta seg inn i på basen, som ligger i Dera Ismail Khan-distriktet i provinsen Khyber Pakhtunkhwa nær grensen til Afghanistan.

  En militærtalsmann sier en gruppe tilknyttet Pakistans Taliban står bak, men at soldater klarte å hindre angriperne i å ta seg inn på selve basen. Sprengladningen som var i angripernes bil, ble detonert og førte til at en av bygningene på base raste sammen. 23 soldater ble drept og 36 såret.

  Ifølge militærtalsmannen ble alle de seks angriperne drept.

  (NTB)

 • Afghanere strømmer til den pakistanske grensa i frykt for utvisning

  Onsdag gikk fristen pakistanske myndigheter har satt for papirløse flyktninger til å forlate landet ut.

  Torsdag strømmer flyktninger, de fleste av dem afghanere, til grensa mellom Pakistan og Afghanistan.

  Det er om lag 1,7 millioner papirløse afghanske flyktninger i Pakistan, ifølge Reuters. Den siste måneden har 165.000 av dem forlatt Pakistan.

  Bare onsdag krysset 24.000 afghanere grensa.

  Vestlige land og hjelpeorganisasjoner har bedt pakistanske myndigheter om å revurdere avgjørelsen om å utvise papirløse.

  Det har ikke myndighetene hørt på, og allerede onsdag, før fristen formelt gikk ut, begynte det pakistanske politiet å samle opp og flytte papirløse til grensa.

  Om ikke flyktningene forlater landet frivillig, vil de bli arrestert og utvist med makt.

  Pakistan mener afghanere står bak flere militante angrep og annen kriminalitet i landet.

  Afghanske flyktninger på grensa til Pakistan
  Foto: BANARAS KHAN / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no