Hopp til innhold
Montasje Overvåking
Foto: NRK/Scanpix

Overvåkingen i Oslo sentrum

Oppsummert

I målinger utført av Aftenposten har det blitt oppdaget flere falske basestasjoner plassert ved Stortinget, statsministerboligen og regjeringskontorer. De kan brukes til overvåking av alt fra statsministeren til mannen i gata.

 • Ikke bevis for ulovlig overvåking

  Politiets sikkerhetstjeneste henlegger etterforskningen av at det skal ha pågått ulovlig etterretningsvirksomhet i Oslo, for en fremmed stat. Mulige falske basestasjoner som kunne drive med overvåkning ble oppdaget i desember i fjor.

 • Ny rapport om falske basestasjoner

  I en rapport laget av bl.a. Nasjonal sikkerhetsmyndighet, slås det fast at tre grupper bruker lovlige eller ulovlige basestasjoner i Norge: kriminelle, fremmede stater og norske myndigheter – som bruker utstyret til sikkerhetsarbeid og etterforskning, skriver Aftenposten

 • E-tjenesten støtter PSTs konklusjon

  Etterretningstjenesten mener det ikke er hold i påstandene om falske basestasjoner i mobilnettet rundt sentrale bygninger i Oslo. E-tjenesten støtter dermed konklusjonen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

 • PST avviser falske basestasjoner

  PST står på sitt og avviser bestemt at det er grunnlag for å si at det er utplassert såkalte IMSI-fangere i Oslo. PST sier de stiller seg kritiske til kompetansen firmaet som har gjennomført målingene for Aftenposten, har.

PST-sjef Benedicte Bjørnland
Anundsen må svare om overvåking

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no