Hopp til innhold

Oljefondet har økt investeringene knyttet til israelske bosetninger

Oljefondet har økt sine investeringer i selskap som ifølge FN tjener penger på Israels ulovlige bosetninger på den okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene i okkuperte områder er ulovlige og i strid med folkeretten.

I 2018 utarbeidet FNs høykommissær for menneskerettigheter en «svarteliste» over selskap med virksomhet i, eller i tilknytning til bosetningene. Denne lista teller 112 selskap, de fleste av dem basert i Israel.

En gjennomgang NTB foretok i 2020 viste at Statens pensjonsfond Utland , bedre kjent som oljefondet, da hadde investert i 28 av disse selskapene.

En ny gjennomgang viser at oljefondet ved inngangen til 2022 hadde investert i mer enn hvert tredje selskap som er å finne på FNs liste, til sammen 42. Oversikten over oljefondets investeringer ved utløpet av 2022, foreligger ennå ikke.

Fondet besluttet i 2021 å trekke seg ut av tre selskap som følge av virksomhet i Israels ulovlige bosetninger, Ashtrom Group , Mivne Real Estate og Shapir Engineering and Industry.

Ved inngangen til 2022 hadde fondet imidlertid fortsatt investeringer i Ashtrom og Shapir, men ikke lenger i Mivne.

Ifølge sin egen oversikt har ikke fondet trukket seg ut av flere slike selskap i inneværende år.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no