Hopp til innhold

Seks arrestert etter oppgjør i Oslo

Seks personer sitter fortsatt arrestert etter et oppgjør i sigøynermiljøet i Oslo i går.

Knivstikking Lodalen
Foto: Erik Engen

Først ble tre personer fra sigøynermiljøet knivstukket i et stort slagsmål i går formiddag.

Senere på kvelden ble det skutt fra en leilighet på Bjølsen, der flere av sigøynerne bor. Nå er seks av dem siktet for legemsbeskadigelse

Les også: Tre knivstukket i masseslagsmål

En kvinne, fem menn

Yngstemann er 17 år og den eldste av de arresterte 45. De er norske og utenlandske og tilhører to forskjellige sigøynerfamilier. Men motivet for oppgjøret er foreløpig litt uklart

- Status nå er at det sitter seks pågrepne på politihuset og vi jobber med avhør utover dagen, sier vaktleder Johan Gundersen ved Sentralvakta i Oslo politidistrikt til NRK.

Ifølge NTB viser etterforskningen at det er en direkte forbindelse mellom de pågrepne og episodene i Lodalen og Badebakken på Bjølsen.

- Utover dagen vil det bli tekniske undersøkelser og avhør i den grad vi har kapasitet til det, sier Gundersen til NRK.

Les også: Skyting i boligområde i Oslo

Ikke dramatisk for politiet

Lørdag ble tre personer sendt til sykehus og legevakt etter et slagsmål med knivstikking i en rundkjøring i Lodalen. Noen timer senere ble det avfyrt skudd i en leilighet i Badebakken på Bjølsen, men ingen ble skadet. Seks personer er blitt pågrepet for hendelsene.

Politiet bekrefter at alle de pågrepne er av sigøynerslekt, men vil foreløpig ikke kommentere om det handler om et internoppgjør.

- Disse er sigøynere, både norske og utenlandske. Det vil bli gjort en vurdering i løpet av dagen hvorvidt de skal fremstilles for varetektsfengsling mandag, sier Gundersen.

Til tross for miljøets voldelige tendenser skal pågripelsen ikke ha vært dramatisk for politiet.

Sigøynervitner

En 49-åring som skal være involvert i sigøynermiljøet i Oslo, sa i går til Aftenposten.no at en halv million kroner er stridens kjerne. To rivaliserende familier skal kjempe om pengene.

Les også: Pengestrid i sigøynermiljø

- Vi kan foreløpig ikke konkludere med at en slik pengesum er involvert. De faktiske forholdene og motivene har ikke helt krystallisert seg, sier Gundersen.

Problemet med å kartlegge motivene kommer av at mange av vitnene er involvert i miljøet.

- Vi har ingen utenforstående vitner, men derimot mange fra sigøynermiljøet. Det gjør saken komplisert, men vi er fremdeles tidlig i avhørene, sier Gundersen.

Skylder på myndighetene

Daglig leder Gerd Elinor Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger sier til Dagbladet at det mest sannsynlig er et internt oppgjør mellom sigøynerfamilier.

- Det er så trist. Men vi må nok vente til senere for å få vite hva som har skjedd, sier hun.

Fleischer har jobbet mye med å integrere sigøynere i Norge. Hun gir inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og Oslo kommune mye av skylden for bråket som oppstår blant de om lag 500 sigøynerne i hovedstaden.

- Ingen av dem er i jobb. Målet vårt er å få det første barnekullet blant sigøynerne inn i skolen. Mødrene kontakter oss fordi barna bruker narkotika, sier Fleischer.