Hopp til innhold

Mehl vil sende Kripos-etterforskere til Ukraina

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) bekrefter at eksperter fra Kripos kan bli sendt inn i Ukraina for å bidra til å identifisere ofre for krigsforbrytelser.

Fredag utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag en arrestordre på Russlands president Vladimir Putin. ICC anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard har tidligere denne helgen sagt at Danmark vil sende kriminalteknikere til å bistå ICC, og Mehl bekrefter overfor TV 2 at også Norge er innstilt på å gjøre det samme.

– Norge har tidligere sendt ned to etterforskningsledere som nå jobber med utgangspunkt i Haag, og vi har hatt personell i Ukraina før, sier Mehl.

Ifølge henne er planen å bidra med mer personell framover.

– Det kan bli aktuelt å sende personell som kan bidra med identifisering av ofre og med kriminalteknisk kompetanse. Vi er også gode på avhør av barn eller særlig sårbare personer. Alt dette er viktig i tida som ligger foran oss, understreker hun.

I tillegg er både Kripos og Utlendingsdirektoratet i gang med et stort arbeid opp mot ukrainske flyktninger i Norge. Mange av disse har vært eller kan ha vært utsatt for krigsforbrytelser. (NTB)

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sitter ved et bord foran i en større møtesal. Ved siden av Mehl sitter Sandra Borch. Vi ser også andre landsmøtedelegater bak Mehl og Borch.
Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no