Hopp til innhold
Hans Halvorsen
Foto: Annemarte Moland / NRK

Mangel på psykiatriplasser

Oppsummert

  • Flere leger advarer mot at farlige personer ikke får behandling på psykiatriske sykehus fordi plassene fylles opp av dem som er dømt til tvungent psykisk helsevern.
  • Helseminister Bent Høie sier at kapasiteten innen psykisk helse er for dårlig.
  • – Skrives ut for tidlig

    7 av 10 norske kommuner sier pasienter med psykiske lidelser som ruser seg, blir skrevet ut fra sykehus og institusjoner for raskt. Det viser en spørreundersøkelse NRK har gjort. Pasientene får ikke den hjelpen de trenger ute i kommunene, viser undersøkelsen.

  • Også politiet bekymret over få plasser

    Oslopolitiet mener det er for få sikre plasser i psykiatrien. Visepolitimester Hans Halvorsen sier at dømte har blitt overført til sykehus uten gode nok sikkerhetstiltak, og at de har rømt derfra.

  • Antall personer som dømmes til tvungent psykisk helsvern øker, det går ut over tilbudet til andre alvorlig psykisk syke personer. Se intervju med Helse- og omsorgsminister Bent Høie.

    Høie- Kapasiteten innen psykisk helse er for dårlig
  • Dømde tek over psykiatrien

    Fleire legar åtvarar mot at farlege personar ikkje får behandling på psykiatriske sjukehus. Sjukehusa er pålagt å ta i mot alle som er dømde til tvungent psykisk helsevern, og dermed blir det mindre plass til dei som er tilvist av lege.

Høie- Kapasiteten innen psykisk helse er for dårlig

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no