Hopp til innhold

Listhaug vil ha folkeavstemning om elektrifisering av Melkøya

Leder i FrP Sylvi Listhaug vil ha folkeavstemning om elektrifisering av naturgassanlegget på Melkøya. Hun frykter stigende strømpriser og kraftmangel, og vil at folk i Finnmark skal si sin mening om regjeringens vedtak.

– Innbyggerne i Finnmark, som er de som blir hardest rammet, bør som et minimum få lov til å si ja eller nei til elektrifisering. Jeg tror det kommer til å bli et unisont nei, sier Listhaug til NRK.

Men er ikke dette et for stort nasjonalt spørsmål til at folk i Finnmark skal få bestemme det?

– Dette er et spørsmål som er spesielt viktig i nord, det er der de skal leve med konsekvensene. Det er der alle vindturbinene skal bli satt opp om dette skal komme på plass, sier Listhaug.

Regjeringen kaller det det største enkeltstående klimatiltaket noensinne.

At regjeringen går inn for elektrifisering av Melkøya, har blitt møtt med heftig kritikk. Senterungdommen krever at Sp revurderer regjeringssamarbeidet.

Regjeringen burde turt å satse på karbonfangst- og lagring fremfor elektrifisering, mener Arild Hermstad, ledere i Miljøpartiet De Grønne.

Han frykter Norge blir det siste landet i verden som faser ut fossilindustri.

– Det viktigste er at dette ikke er et klimatiltak, dette betyr at man grønnvasker en oljeindustri som vi er nødt til å avvikle hvis vi skal ta vare på klimaet, på bekostning av de nye grønne arbeidsplassene som vi burde bygget opp i denne landsdelen, sier Hermstad til NRK.

Sylvi Listhaug, leder i Fremskrittspartiet, på Norway Cup på Ekebergsletta i Oslo.
Foto: Bård Nafstad / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no