Hopp til innhold

Korrupsjon i Norge

 • Norge fjerde best på korrupsjonsindeks – Danmark på topp

  På Transparency Internationals årlige korrupsjonsindeks havner Norge på en fjerdeplass over de minst korrupte landene i verden.

  Danmark troner på toppen med 90 av 100 mulige poeng, fulgt av Finland og New Zealand med 87 poeng. Norge er på fjerde plass med 84 poeng, og dermed for første gang foran Sverige med 83 poeng, skriver Transparency International i en pressemelding. Helt nederst på indeksen er Somalia med 12 poeng, fulgt av Syria og Sør-Sudan med 13 poeng. Årevis med vold og krig har innskrenket ressurser og gjort disse landene svært sårbare for korrupsjon.

 • To banktilsette sikta for grov korrupsjon og bedrageri

  Tre menn er i dag varetektsfengsla i fire veker for grov korrupsjon og grovt bedrageri, melder VG. To av mennene er tilsett i ein bank.

  Politiadvokat Jørn Johannessen Lyche i Øst politidistrikt, opplyser til VG at dei sikta er i 20- og 30- årsalderen. Ifølge politiadvokaten skal dei banktilsette ha gjeve feil opplysningar om inntekts- og formueforhald i lånesøknadar dei behandla for sin arbeidsgivar, og motteke pengar for å gjera dette.

  – Politiet meiner dette har ført til at banken har gjeve lån som elles ikkje ville blitt gjeve, seier Lyche til VG. Ifølge Lyche meiner politiet at banken har utbetalt lån på feil grunnlag for over ti millionar kroner.

 • Korrupsjonssak avsluttet

  Korrupsjonssaken ved Nedre Romerike Vannverk er avsluttet. Økokrim opplyser onsdag at de nå har betalt ut rundt 20,5 millioner kroner til de fornærmede selskapene på Nedre Romerike.

  Det er 16 år siden det ble iverksatt etterforskning i saken, og elleve år siden straffesaken ble rettskraftig avgjort ved lagmannsrettens fellende dom.

  Den tidligere vannverkssjefen ble dømt til fengsel i sju år og seks måneder for grov korrupsjon og grov utroskap. Tre andre personer ble også domfelt i saken.

  Pengene som ble betalt til de fornærmede kommer fra salg av vannverkssjefens farmer i Sør-Afrika.

 • Kommuneleder siktet for korrupsjon

  En kommunal leder er siktet for grov korrupsjon av Tana kommune. Lederen skal ha bidratt til å tappe kommunen for 20 millioner kroner, mener politiet.

  – Vi har oppjustert siktelsen av den kommunale lederen til også å gjelde grov korrupsjon i tillegg til økonomisk utroskap. Dette er en langt mer alvorlig siktelse, sier leder for avsnitt for økonomi og miljøkriminalitet Richard Røed i politiet i Innlandet til Kommunal Rapport.

  4 millioner av de 20 millionene, mener politiet at lederen har puttet i egen lomme.

  – Den siktede erkjenner de faktiske forholdene i saken, sier Røed.

  Saken ble oppdaget etter tips fra Skatteetaten.

  Strafferammen for grovt økonomisk utroskap er inntil seks år i fengsel.

 • Salgsleder tiltalt for korrupsjon

  En daværende salgsleder i Nortura fikk 350.000 kroner fra en kunde i 2016, og ba om ytterliggere 500.000 kroner, ifølge tiltalen for grov korrupsjon. Rettsaken starter onsdag. Salgslederen vil nekte straffskyld når tingretten starter behandlingen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no