Hopp til innhold

Korona har kostet den danske stat 170 milliarder norske kroner

Danske myndigheter har hatt utgifter på nesten 170 milliarder norske kroner på grunn av koronapandemien, men offentlig saldo går likevel i pluss.

En analyse fra Danmarks statistiske byrå viser at pandemien har tæret hardt på statskassen i perioden fra første kvartal 2020 til og med første kvartal i år.

Den langt største delen av utgiftene gikk til ulike kompensasjonsordninger som ble vedtatt underveis, og som var målrettet mot bestemte bransjer. I alt ble 114 milliarder kroner brukt på kompensasjonsordninger, 68 prosent av de samlede utgifter.

Helsemyndighetene utgjør også en stor post i regnskapet med et samlet beløp på 47 milliarder kroner. Den omfattende testingen som ble satt i verk, beløp seg til 25 milliarder kroner, men vaksineprogrammet kostet ni milliarder.

På tross av de store koronarelaterte utgiftene har de offentlige finanser det fint, heter i analysen fra det statistiske byrået. Den offentlige saldo, altså forskjellen mellom inntekter og utgifter, var selv i koronaåret 2020 positiv. I 2021 viste den et pluss på hele 127 milliarder kroner. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no