Hopp til innhold

Klar sammenheng mellom snus og kreft

Hos folk som snuser jevnlig er risikoen for kreft i spiserøret over tre ganger så høy, og risikoen for bukspyttkjertelkreft dobbelt så høy.

Det viser en ny studie fra Folkehelseinstituttet, Statens arbeidsmiljøinstitutt og Kreftregisteret, som har gjennomgått all forskningen som er gjort på snus og kreft.

– Vi ser jo at akkurat for de studiene som vi har, så følger disse kreftforekomstene mage- og tarmkanalen. Vi ser også i magesekken at det var 40 prosent økt forekomst hos dem som snuste. Dette er alvorlige kreftformer, særlig denne bukspyttkjertelkreften, som er forferdelig type, sier lege og forsker Bendik Brinchmann til NRK.

– Det vi også ser igjen og igjen, er at dødeligheten av kreften hvis du får den og snuser, den blir høyere, legger han til.

Brinchmann mener det er særlig viktig at kvinner i alderen 25 til 34 år, som er de som snuser mest, kjenner til risikoene ved å snuse når man er gravid.

Når det gjelder snusing mens man ammer, er risikoen ikke like godt studert. Brinchmann viser til et eksempel fra Lillehammer, der et barn født av en snusende mor hadde tydelige abstinenser.

Ingrid Stenstadvold Ross er generalsekretær i Kreftforeningen, og er i likhet med forskeren bekymret over funnene i studien, nettopp fordi bruken av snus har økt så kraftig.

snus
Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no