Hopp til innhold

Kjemper mot oljeutslipp med hår

Frisører og bønder verden over, slår seg sammen for å samle inn hår som skal brukes til å kjempe mot oljeutslippene i Mexicogolfen.

Hår fra frisørsalong

Frisørene maner til kamp mot oljeutslippene i Mexicogulfen.

Foto: Mark Ralston / Scanpix/ AFP

Oppryddingen etter oljesølet i Mexicogolfen er i full gang, men det er et kjent og kjært avfallsprodukt som nå tas i bruk for å få bukt med de massive utslippene.

Les: 90 tonn tung metalltrakt skal stoppe oljelekkasjen

Les: Norsk forsker tror BP kan lykkes

Hår fra mennesker og dyr er svært effektivt for å bekjempe oljen. Derfor har frisører, dyrefrisører og bønder gått sammen om å samle inn hår som skal brukes i oppryddingsarbeidet.

204 tonn hår per dag

Hårsekk til oljeutslipp

Nettingstrømpe fullstappet med hår som skal brukes i oljekampen.

Foto: Mark Ralston / Scanpix/ AFP

Grunnen til at hår er effektivt mot olje, kommer av at den store overflaten til hårrøttene får oljen til å feste seg, forteller Lisa Gautier i organisasjonen bak hårkampen til BBC World.

Det er den veldedige organisasjonen Matter of Trust som står bak aksjonen og til nå har 370 000 frisørsalonger meldt seg på i hårkampanjen som samler inn 204 tonn hår daglig.

Håret pakkes sammen i nylonstrømper og deretter legges hårpølsene langs stranden for å samle opp oljen som vaskes i land langs kysten.

Hår fra hele verden

Frisørsalonger og bønder verden over er med i kampanjen og i følge Matter of Trust bidrar folk fra Spania, Frankrike, England, Canada, USA, Brasil og Australia med hår fra folk og fe.

Og håret er sårt tiltrengt i kampen redningsmannskapet fører mot klokka for å begrense skadevirkningene. I følge BBC har 800 000 liter olje flommet ut daglig siden utslippene startet 20. april.

Les: – Saksøker før oljen skyller i land

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no