NRK Meny
Normal

– Saksøker før oljen skyller i land

En bølge av søksmål møter BP allerede før oljen har nådd strendene i Mexicogulfen. Observatører forventer at BP vil forsøke løfte noe av ansvaret over på andre.

Fisker i Drum Bay, Louisiana
Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

BP vil sannsynligvis måtte betale milliarder i erstatning til fiskere og andre som er rammet av oljeutslippet i Mexicogolfen.

Men det juridiske slagsmålet kan bli vanskelig hvis det blir uklart hvem som har skyldansvaret, skriver nyhetsbyrået AFP.

Krabbefisker Brian Landry

Kanskje blir denne lokale krabbefiskeren en i rekken av saksøkere mot BP.

Foto: SEAN GARDNER / Reuters

– Den første bølgen med søksmål slår mot strendene før oljen kommer, og det er ingen overraskelse, sier Oliver Houck, en professor som spesialiserer seg på miljørett ved Tulane University i New Orleans.

Den britiske energigiganten har ansvaret for den dødelige eksplosjonen som førte til at oljeriggen «Deepwater Horizon» sank den 22. april. Derfor må selskapet også betale for alle kostnader forbundet med opprydding og kompenasasjon. Allerede har søksmålene begynt å hope seg opp.

Les også: – Oljesølet tredoblet på et døgn
Les også: Oljeflaket når land i USA fredag

Rad av saksøkere

Oljen strømmer fortsatt ut fra lekkasjestedet på havbunnen, men har foreløpig ikke nådd de hvite sandstrendene langs kystene i Mexicogulfen.

Likevel har utleiere av leiligheter allerede rapportert om avbestillinger. De føyer seg dermed til listen over potensielle saksøkere, sammen med sjømatindustrien og marinaselskaper.

BPs toppsjef Tony Hayward sa på et tv-program på ABC-TV at selskapet Transocean, som eide «Deepwater Horizon», har skylden for en utstyrsfeil som førte til utslippet.

Påstanden i et søksmål fra 30. april er at BPs borepartner, Halliburton Inc., også deler ansvaret sammen med tre andre oljselskaper som eier den statlige lisensen sammen.

Les også: Frykter miljøkatastrofe i Mexicogolfen

Saken fortsetter under bildet

Oljevern på Dauphin Island

Oljevern på Dauphin Island.

Foto: JOHN DAVID MERCER / Ap

Exxon Valdez i minnet

Olje- og gassadvokaten Keith Hall i New Orleans sier det ikke er uvanlig med slike kryssende krav i slike store rettsprosesser.

– I en sak så stor som denne, ville jeg forvente at BP vurderer å løfte noe av ansvaret over på andre, sier Hall til AFP.

Exxon Valdez tømmes for olje

Exxon Valdez tømmes for olje

Foto: Rob Stapleton / AP

Erfaringene fra Exxon Valdez.-ulykken i 1989 har fått advokater til å saksøke før skaden er et faktum.

ExxonMobil endte opp med å betale 3,4 milliarder dollar, over 20 milliarder kroner, for opprydding og til kompenasjon etter oljekatastrofen i Alaska.

Men fiskere i Alaska sendte inn stevningen for sent, og ble snytt for kompensasjon, ifølge Houck.

Les også: – Skjer dette i Lofoten er det game over
Les også: Dramatisk i Mexicogulfen

Oljeselskapene må betale

USAs sentralmyndigheter saksøkte først Exxon og krevde at oljegiganten betalte for oppryddingen, samt kostnadene for å få Alaska-kysten og lokalsamfunnene der på fote igjen.

Myndighetenes krav overskygget de private kravene fra fiskere og lokalsamfunn i Alaska.

Etter Exxon Valdez-ulykken fikk USA ny lovgining mot oljeforurensning, i 1990.

Saken fortsetter under bildet

Oljeskadet sjøfugl etter Exxon Valdez-ulykken

Oljeskadet sjøfugl etter Exxon Valdez-ulykken

Foto: JACK SMITH/Associated Press / ap

Med den nye loven fikk oljeselskapene ansvaret ikke bare for opprydding, men også for tap privatpersoner og bedrfiter har, og som kan knyttes til utslipp.

Selv om BP har ansvaret for utslippet i Mexicogulfen, er, kan mange krav betales gjennom et fond bransjen opprettet etter Exxon Valdez-ulykken.

BP er ansvarlige for private krav opptil 75 millioner dollar etter oljeforurensningsloven, men selskapet må kanskje betale mer hvis det kan påvises brudd på føderale sikkerhetsregler.

Selskapet betaler i dag omtrent seks millioner dollar på opprydning, og det før oljen når strendene. Hva totalkostnaden blir til slutt, er umulig å si.

Les også: Norsk forsker tror BP kan lykkes
Les også: 90 tonn tung metalltrakt skal stoppe oljelekkasjen

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt