Hopp til innhold
Demonstranter med flagg protesterer mot valget i Kirigisistan.
Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP/NTB

Kirgisistan

Oppsummert

Politiet i Kirgisistan har brukt tåregass og vannkanoner mot demonstranter som protesterer mot resultatet av parlamentsvalget 4. oktober. Partier som støtter presidenten fikk flertall, og flere opposisjonspartier havnet under sperregrensen.

 • Kirgisistan stenger regimekritisk nyhetsnettsted

  En domstol i Kirgisistan har bestemt å stenge ned det regimekritiske nyhetsnettstedet Kloop. Mediet er ett av flere uavhengige som har blitt forbudt av myndighetene i landet den siste tiden, skriver Reuters.

  I 2020 innførte president Sadyr Japarov en lov som forbyr medier å kritisere myndighetene. De tvungne nedleggelsene har fått sterk kritikk, både i og utenfor det sentralasiatiske landet.

 • Kraftig jordskjelv i Kirgisistan

  Et jordskjelv med en styrke på 7 er registrert på grensa mellom Kirgisistan og Kina.

  Skjelvet hadde en dybde på 10 kilometer.

 • Fengsla aktivistar sveltestreikar i Kirgisistan

  Seks kirgisiske aktivistar har starta sveltestreik i fengselet. Dei er ein del av ei gruppe som har vist motstand mot eit utkast til ein regjeringsavtale med nabolandet Usbekistan, som dei meiner vil føre til at Kirgisistan gir frå seg kontrollen over Kempir Abed-demninga. Aktivistane krev ei høyring av saka. Styresmaktene skuldar gruppa for å bruke spørsmålet om vatn til å svekke regjeringa.

 • Minst 30 pågrepet for angivelig kuppforsøk i Kirgisistan

  Minst 30 personer som anklages for å ha planlagt et statskupp er blitt pågrepet i Kirgisistan, ifølge sikkerhetstjenestene.

  – Statskomiteen for den nasjonale sikkerhet har forpurret de ulovlige aktivitetene til en gruppe mennesker som gjennomførte skjulte forberedelser for å organisere opptøyer i landet for å ta makten, heter det i en uttalelse.

  Kirgisistan er regionens mest demokratiske, men også mest ustabile land. Tre presidenter har blitt avsatt som følge av gateprotester siden landet ble uavhengig i 1991.

  (NTB)

 • Kirgisistan og Tadsjikistan inngår våpenhvileavtale

  De sentralasiatiske landene Kirgisistan og Tadsjikistan har inngått avtale om våpenhvile etter seks dager med harde kamper.

  Ifølge avtalen skal militærstyrker og tunge våpen trekkes tilbake fra grenseområdet mellom de to landene.

  Avtalen ble signert av de to landenes etterretningssjefer på en grenseovergang mandag.

  (NTB/DPA)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no