Hopp til innhold

Opposisjonen vil overta makten i Kirgisistan

MOSKVA (NRK): I det sentralasiatiske landet Kirgisistan er det nå uklart hvem som har makten. Opposisjonen hevder at den styrer etter et døgn med store protester, mens presidenten sier at han har kontroll.

7rry7OdLErk

POLITISK KAMP: Opposisjonens tilhengere har tatt kontrollen over regjeringsbygninger i hovedstaden Bisjkek.

Foto: VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Konflikten i Kirgisistan brøt ut da resultatet etter parlamentsvalget sist søndag ble kjent.

To partier som støtter landets politiske elite fikk flertall. 16 partier stilte til valg, bare fem kom inn i parlamentet.

bNLu-swShl0

UENIGE: Tusenvis av demonstranter samlet seg i Bisjkek da valgresultatet ble kjent.

Foto: Vladimir Voronin / AP

Valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier at valget ble preget av at folk fikk betalt for å stemme på bestemte partier.

Opposisjonen hevder at den overtar

Nyhetsbyrået Reuters melder at valgkommisjonen i landet nå har erklært parlamentsvalget for ugyldig, og dermed skal det trolig holdes nye valg.

Tilhengere av opposisjonen har tatt kontrollen over flere regjeringsbygninger i hovedstaden Bisjkek. De sier at de planlegger å fjerne den sittende president fra makten og danne en ny regjering.

zd_diKTt5Ak

LITE PLASS TIL OPPOSISJONEN: To partier som støtter den politiske eliten i Kirgisistan fikk flest stemmer i valget søndag.

Foto: VLADIMIR PIROGOV / Reuters

– Vi vil at Sooronbai Jeenbekov går av, sier Maksat Mamytkanov fra et av opposisjonspartiene til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Presidenten anklager sine motstandere for å forsøke å ta makten på ulovlig vis, og ber opposisjonen om å få folk til å forlate gatene.

– Jeg ber alle politiske krefter om å sette landets skjebne foran politiske ambisjoner, sier president Jeenbekov i en uttalelse.

Ifølge noen meldinger har en representant for opposisjonen overtatt ledelsen av innenriksdepartementet, eller politidepartementet.

Forgjenger satt fri

Flere tusen demonstranter samlet seg i Bisjkek i går kveld, og det ble harde sammenstøt mellom dem og opprørspolitiet.

Opprørspoliti i Bishkek i Kirigisistan

HARDE SAMMENSTØT: Opprørspoliti ble satt inn mot demonstranter i Bisjkek i går kveld.

Foto: Vladimir Voronin / AP

Senere på natten trakk politiet seg tilbake, og demonstranter kunne uhindret ta seg inn i regjeringsbygningen og presidentpalasset. Papirer ble kastet ut av vinduene, og en kort stund brant det i en av bygningene.

Den forrige presidenten Almazbek Atambajev ble satt fri. Han var tidligere en alliert med den nåværende presidenten, men etter valget ble de bitre fiender.

Tidligere i år ble han dømt til 11 års fengsel for korrupsjon.

Viktig for Russsland

Kirgisistan er en nær alliert med Russland. Russerne har militære baser i landet som ligger på grensa til Kina.

sDTkilPmWcY

VIKTIGE ALLIERTE: President Sooronbai Jeenbekov besøkte nylig sin russiske kollega Vladimir Putin, og begge understreket det gode forholdet mellom de to landene.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Økonomisk er også de to landene nært knyttet til hverandre.

For kort tid siden besøkte den kirgisiske presidenten sin russiske kollega Vladir Putin i Moskva, og da understreket begge to at samarbeidet skal utvikles videre.

SISTE NYTT

Siste nytt