Hopp til innhold
Pakning med jodtabletter
Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Jodtabletter

Oppsummert

Alle bør ha jodtabletter i huset, mener myndighetene. Fra 1. november er jodtabletter å få kjøpt reseptfritt på apotek. Økt fare for atomulykker er grunn til at myndighetene ber folk kjøpe tabletter som beskytter mot kreft i skjoldbruskkjertelen.

  • Jodtabletter tilbake i apotekhyllene

    Siden februar har apoteker over hele landet vært tomme for jodtabletter. Nå er de tilbake i hyllene igjen.

    – Jodix-tabletter kom før påske og blir sendt ut til apotek fortløpende. Innen 19. april har de fleste apotek mottatt Jodix-tabletter. Det kan fortsatt være enkelte områder i landet som venter på forsyning på grunn av logistikk, sier Ingrid Aas, overlege i Legemiddelverket til TV 2.

    Krigen i Ukraina fikk nordmenn til å hamstre jodtabletter og tømte med det lagrene hos apotekene. Aas forteller til kanalen at produsenten har levert mye av jodtablettene Jodix, men dersom det skulle bli tomt på nytt vil det ta et par uker før Norge får en ny leveranse.

    – Jod har god holdbarhet. Det er ikke nødvendig å kjøpe inn nye jodtabletter for de som allerede har Jodix i hus, selv om tablettene du har går ut på dato til høsten. Slike jodtabletter skal ikke tas før man får beskjed fra myndighetene. De skal ikke tas forebyggende, understreker Aas.

    (NTB)

  • Helsedirektoratet-kartlegging: 50 kommuner mangler jod-tabletter

    En kartlegging gjennomført av Helsedirektoratet viser at landets kommuner mangler 140.000 jod-tabletter.

    – Totalt 50 av 356 kommuner har rapportert at de mangler tabletter. Dette utgjør totalt 140.000 tabletter som nå fortløpende legges i bestilling etter hvert som kommunene bestiller, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til TV 2.

    (NTB)

  • Kommune øker beredskapsnivået

    Nesodden kommune i Viken har trappet opp beredskapsnivået som følge av krigen i Ukraina. Det skriver kommunen på egne nettsider.

    I tiden fremover vil kommunen ha økt fokus på informasjons- og datasikkerhet.

    «Det er viktig å presisere at det er fred i Norge og at trusselbildet med tanke på krig ikke er endret på grunn av krigen i Ukraina. Mange er likevel bekymret for situasjonen og for mulige konsekvenser for Norge og Nesodden.», skriver kommunen.

    Kommunen skriver også at de har jodtabletter på lager og forklarer at de har fått flere henvendelser om tilgang på tilfuktsrom.

  • Oslo-skoler sjekker samtykke til jodtabletter

    Skolene i Oslo skal sjekke at alle foreldre har fått og besvart samtykkeskjema om barna deres kan få jodtabletter hvis det blir nødvendig.

    Utdanningsetaten ber skolene om dette på grunn av krigen i Ukraina, sier kommunikasjonsdirektør Randi Hagen Eiksrud.

    Skjemaet sendes ut av Helseetaten hvert år, men det er skolene som er ansvarlige for selve utdelingen.

  • Får jodtablettar

    Alle barnehagar og skular i Oslo får i løpet av januar delt ut jodtablettar som ein del av atomberedskapen. Det opplyser fungerande smittevernoverlege i helseetaten i Oslo kommune, Anita Jeyananthan, til Nettavisen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no