Hopp til innhold
Iransk anlegg ved Qom som kan være i bruk til anriking av uran
Foto: Satellitt-bilde fra GeoEye / AP

Atomavtalen med Iran

Oppsummert

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har sendt en samlet oppfordring til Iran om å stanse sin kjernefysiske opprustning og åpne for inspeksjon i tråd med atomavtalen fra 2015.

  • Iran har ingen problemer med IAEA-inspeksjoner

    President Raisi hevder at Iran ikke har noen problemer med inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

    Det sa han bare dager etter at Iran utestengte flere erfarne inspektører fra FNs vaktbikkje når det gjelder atomsikkerhet.

    Raisi sa dette i New York i forbindelse med FN-møte.

    IAEA-sjef Rafael Grossi regerte kraftig på utestengelsen lørdag.

  • Tre land forlenger atomsanksjoner mot Iran

    Storbritannia, Frankrike og Tyskland bekrefter at de forlenger atomsanksjonene mot Iran. Sanksjonene skulle egentlig vare til oktober.

    I en felles uttalelse sier landene at avgjørelsen er tatt som et direkte svar på Irans mangelfulle etterfølgelse de senere år av atomavtalen fra 2015.

    Kilder opplyser samtidig til Reuters at begrunnelsen for at sanksjonene forlenges er Russlands bruk av iranske droner mot Ukraina og muligheten for at Iran selger missiler til Russland.

    De tre landene sier de fremdeles forplikter seg til å søke en diplomatisk løsning.

    Atomavtalen med Iran ble i sin tid framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016.

    Iranske ledere har gjentatte ganger sagt at de ikke ønsker seg atomvåpen og at formålet med programmet er fredelig.

    (NTB)

  • IAEA skuffet over Iran

    Det internasjonale atomenergibyrået IAEA sier de er skuffet over mangelen på samarbeid fra Iran.

    Nye tall fra IAEAs granskning av Irans atomvirksomhet viser at mengden anriket uran i Irans lagre fremdeles er 18 ganger høyere enn mengden det ble enighet om i atomavtalen fra 2015.

    Samtidig mangler IAEA fremdeles full tilgang til flere viktige anlegg i Iran der uran kan anrikes.

    Iran har i dag anriket nesten fire tonn uran anriket til 60 prosent renhet. Det er en nedgang på nesten ett tonn siden mai.

    Høyanriket uran (90 prosent eller over) egner seg kun til produksjon av atomvåpen, og teoretisk sett er Iran kun noen uker unna å kunne produsere slike våpen, dersom de skulle ønske det.

  • IAEA: Irans lager av anriket uran er 20 ganger over den avtalte grensen

    Irans beholdning av anriket uran er 23 ganger mengden som er tillatt i tråd med atomavtalen fra 2015, går det fram i en FN-rapport nyhetsbyrået AFP har sett.

    Den totale beholdningen ble 13. mai anslått til 4744 kilo, går det fram i rapporten til Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, ifølge nyhetsbyrået.

    Grensa i atomavtalen var på 202,8 kilo anriket uran.

    Uran benyttet i atomvåpen har vanligvis en anrikningsgrad på mer enn 85 prosent, men Iran har ifølge IAEA hittil anriket uran opp til 60 prosent. Under en inspeksjon ved et anlegg i Fordo i år, ble det imidlertid funnet uran anriket til 83,7 prosent.

    Iran nekter for at landet utvikler atomvåpen, eller at de har noe ønske om å gjøre det. IAEA har heller ikke funnet tegn som tyder på et slikt aktivt atomvåpenprogram i Iran.

    (NTB-AFP)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no