Hopp til innhold

Høyre-splid om «mobilforbud»: - Ikke Høyre-politikk 

Hvor sterkt skal staten gripe inn for å begrense barns mobilbruk? Saken splitter Høyre, som drøfter saken i formiddag.

– Det i praksis å vedta et mobiltelefonforbud i skolen er ikke Høyre-politikk. Dette er noe som kan løses lokalt, sier Sveinung Stensland fra Rogaland Høyre.

Han sier det ikke er behov for at storting og regjering lager forskrifter og regler om dette.

– Det er flere grunner til at jeg er med i Høyre. En av de er at vi ikke lager forbud mot alt som er vanskelig, det andre er at vi vil ha et sterkt lokalt selvstyre. Dette kan skolene, foreldreutvalg, elever og rektorer ta tak i, sier Stensland.

Blant forslagene er mobilforbud i hele skoletiden på grunnskolen, mobilforbud i undervisningstiden på videregående og høyere aldersgrense i sosiale medier. I tillegg foreslås det aldersverifisering for å bruke sosiale medier.

– Det virker som noen har kjørt til feil landsmøte med dette forslaget, mener Stensland.

Men Høyre-profiler som Nikolai Astrup, Mathilde Tybring-Gjedde, Peter Christian Frølich og Bård Ludvig Thorheim har en helt annen oppfatning: De vil stramme inn.

– Lærerne må stå fritt til å bruke mobil i undervisningen, men det bør være en selvfølge at hovedregelen er at mobilen ikke skal være fremme i timen, sier Thorheim til NRK.

– Det er stor støtte til dette prinsippet blant både lærere og foreldre, og det er på tide å lage en nasjonal ramme rundt dette, mener han.

– Skolen skal være et sted for læring, mestring og sosialt samvær. Da må vi ha noen klare kjøreregler for mobilbruk.

Sveinung Stensland, Høyre
Foto: Gisle Jørgensen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no